Dragnea bemószerolta az EU bíróságánál Viorica Dăncilát

A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Hirdetés

Liviu Dragnea úgy döntött, hogy a börtönben való tartózkodása nem akadályozza őt abban, hogy negatív kampányt folytasson a PSD-nek, és bemószerolja az Európai Unió Bíróságánál volt pártja államfőjelöltjét, Viorica Dăncilát. A PSD volt elnöke keresetlevelében tájékoztatja a luxembourgi illetékeseket, hogy Dăncilă még EP-képviselőként csalást követett el, ugyanis helyi asszisztensének nem a papíron szereplő fizetést biztosította. Ennek következtében 2017 februárja és 2018 januárja között minimálbér után fizetett adót, holott az alkalmazott nem ennyit keresett.

A szóban forgó helyi asszisztens az az Adriana Botorogeanu, aki nyakig érintett a fiktív alkalmazások ügyében, melyben Liviu Dragnea három és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott. Ő az egyik alkalmazott, akit a PSD papíron a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatósághoz szerződtetett, miközben a pártnak dolgozott, és soha nem látott el semmilyen feladatokat a közintézménynél. Botorogeanu két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott ezért.

Viorica Dăncilă csak annyit reagált Dragnea vádaskodásaira, hogy minden dokumentummal rendelkezik, mely bizonyítja, hogy nem szeget törvényt, és nem fél semmitől, „egyedül Istentől”.

Dragnea mostani keresetlevele azzal áll összefüggésben, hogy minden áron bizonyítani akarja: a PSD kongresszusán nem az előírásoknak megfelelően történt Viorica Dăncilă pártelnökké választása. A bukaresti bíróságon több eljárást is indított ezügyben, egyelőre a várt eredmény nélkül. Dragnea szándéka ugyanis az, hogy saját ügyén keresztül bebizonyítsa, a PSD teleormani szervezete 2006 és 2012 között illegálisan működött, ezért fel kell számolni. A teleormani szervezet jogszerűtlen működése, illetve részvétele a júniusi kongresszuson a teljes PSD felszámolásához vezethet.

Minden bizonnyal az sem véletlen, hogy Dragnea éppen a kampányra időzítette a Viorica Dăncilă esélyeit rontó vádaskodást.

Hirdetés