A Dăncilă-kormány bukásának öt oka

A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

A parlamenti szavazás a Románia polgárai által a május 26-i európai parlamenti választáson leadott voksok természetes következménye. A Szociáldemokrata Párt (PSD) akkor indult el visszafordíthatatlanul azon a lejtőn, amely október 10-én a hatalom elvesztéséhez vezetett. Miért volt elkerülhetetlen?

Először is azért, mert a PSD Liviu Dragnea vezetésével összeütközésbe került Európával.

Egy eredetileg Európa-párti, az európai szocialisták családjába integrált párt egy nacionalista, idegengyűlölő, Európa-ellenes párt diskurzusát vette át, annak képét öltötte magára. Ennek az üzenetnek a hirdetése vezetett a PSD május 26-i összeomlásához (a PSD a második helyet szerezte meg, csak 4,5 százalékkal maradva el a Nemzeti Liberális Párttól; további részletek itt – a szerk.). A románok többsége nyilvánvaló okok miatt Európa-párti irányultságú. Több mint 4 millió polgár távozott Romániából és dolgozik az EU-ban: ez azt jelenti, hogy nincs egyetlen olyan család sem, amelynek ne lenne valakije külföldön. Hogyan szavazhatnánk saját családunk érdekei ellen? Olyan igazság ez, amelyet a PSD figyelmen kívül hagyott, ehelyett inkább a Dragnea-csoportosulás személyes érdekei szerint cselekedett. Az egész párt vakon követte a csőd felé vezető úton. Hol voltak a PSD-beli európaiak? Hol voltak a jellemes emberek? Sehol. A hallgatást és a Facebookon való cselekvést választották a voks elveszítése után.

Másodsorban: a PSD a május 26-i eredmény után folytatta a menekülést a valóság elől.

Összeesküvést okoltak a vereség miatt és inkább parlamenti bizottságokat hoztak létre a választások körülményeinek kivizsgálására. Egy komoly elemzés megteremtette volna az előfeltételeket a helyzet pragmatikus megközelítéséhez. Nem így történt.

Harmadsorban: Viorica Dăncilă a kettős beszéd stratégiáját választotta.

Brüsszelbe ment és a meggyőződéses Európa-párti szerepében tetszelgett. Idehaza megtagadta annak a végrehajtását, amit az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság kijavítandónak ítélt. A leggyengébb személyeket jelölte a Romániának szánt európai biztosi tisztségre. Minden jelzést figyelmen kívül hagyott. Mindenkit semmibe vett, megpróbálta megszerezni a helyi kiskirályok támogatását ahhoz, hogy a kormány és a párt élén maradjon. A Dăncilă-kormány továbbra is a bűnözőknek, a nemi erőszakért, gyilkosságért, rablásért elítélteknek kedvező törvényeket fogadott el. Több ezer elítéltet engedtek szabadon csak azért, hogy megkönnyítsék néhány korrupcióban bűnös volt tisztségviselő helyzetét. Ez egy tudatos politika volt, mely közvetlenül érintette hátrányosan a polgárok biztonságát. A párt által tisztségbe juttatott alkalmatlanok által vezetett intézmények zűrzavara fokozta az emberekben az érzést, hogy az állam magukra és védtelenül hagyta őket.

Negyedsorban:

a saját kormányuk tagjai döntő többségének lesújtó alkalmatlansága teljes mértékben hozzájárult a kormány bukásához.

Hirdetés

Cuc és a csapat többi része a kétségbeesés szélére sodorta az embereket. Semmi sem valósult meg, sem autópályák, sem iskolák, sem kórházak, sem vasutak, semmi a kormányprogram sok ígéretéből.

Ötödsorban: a PSD ereje kizárólag a költségvetési pénzeken alapult.

Ez nem volt elég.

A PSD most, történelmében először, abban a helyzetben van, hogy a saját politikai túléléséért kell küzdenie.

Hirdetés