Medvebűnözés
béel
2019. október 9. szerda, 13:41
Az egyik településen az egyre szemtelenebb nagyvadak miatt vésztanácskozást hívtak össze.
 

Egyre több erdélyi településen teszik a medvék pokollá az emberek életét. Van, ahol már emberekre is támadnak, de a leggyakoribb az, hogy betörnek az ólakba, istállókba, és legyilkolják, illetve elhurcolják a háziállatokat. A kettő persze nem zárja ki egymást.

Most a Maros megyei Ratosnyán is kezd egyre tarthatatlanabbá válni a helyzet: egy hónapja alig múlik el úgy nap – jobban mondva éjszaka –, hogy a medvék ne garázdálkodnának a faluban, és ne mészárolnának le néhány háziállatot.

A helybeliek most már a prefektúrától, a környezetvédelmi ügynökségtől, valamint a vadászoktól várnak segítséget, miután a medvék az elmúlt egy hónap leforgása alatt elpusztítottak 8 sertést, egy szarvasmarhát és több juhot.

Marius Lircă, a település polgármestere elmondta, az emberek már aludni sem tudnak. Kedd éjszaka a medve elpusztított egy disznót, kivette az ember istállójából, felvitte a völgybe a patak mellé, és ott megette. Keddről szerdára virradóra pedig újabb két disznó, majd újabb három disznó esett a nagyragadozó áldozatául. 

A medvék gond nélkül behatolnak a ketrecekbe és az istállókba, tönkretettek egy új istállót is.

„A törvényeket úgy dolgozták ki, hogy nem szabad lelőni őket, nincs kvóta, a vadászoknak még figyelmeztető lövést sem szabad leadniuk. A medvéket nem érdeklik a zajok, nem félnek”  – ecsetelte az egyre borzasztóbb helyzetet.

A polgármester most már a többi hatóság segítségét kéri. Szerdára összehívta a helyi katasztrófavédelmi bizottságot, amelyen részt vesz Mircea Dușa prefektus, a környezetvédelmi hatóság képviselője és a vadászok is.

A polgármestert a jelek szerint tényleg megviselte a helyzet, mert egy meglehetősen szürreális történetet is előadott. Mint elmondta, kedd este 11 óra után egy medve a polgármesteri hivatal elé cammogott, ott pedig két lábra emelkedett, mintha köszönteni akarta volna a község választottjait.

Lehet, hogy csak köszönetet akart mondani a bőséges vendéglátásért.

comments powered by Disqus
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.