Véget érhet a Kínában raboskodó kolozsvári tanár rémálma

A kolozsvári ítélőtábla döntése nyomán az igazságügyi minisztérium kezdeményezi a hazahozatalát.
Hirdetés

Az igazságügyi minisztérium csütörtökön egy sajtóközleményben tudatta, hogy a kolozsvári ítélőtábla ügyészei döntöttek a Kínában bebörtönzött kolozsvári férfi ügyében, elismerték a kínai hatóságok ítéletét, így kezdeményezhetik Marius Balo hazahozatalát. A törvény értelmében a döntést mihamarabb közlik a férfival, és kérik a kínai igazságügyi minisztériumot, hogy járuljon hozzá ahhoz, hogy Marius Balo itthon tölthesse le börtönbüntetése maradékát.

A 38 éves Marius Balo egy pekingi oktatási intézmény alkalmazottjaként 2010 óta él Kínában. Ügyvédei szerint 2014 márciusában pénzt fogadott el egy kínai állampolgártól: a 80 dolláros csalásért nyolc év letöltendőt kapott.

Romániai rokonai arra panaszkodtak, hogy a férfit immáron öt éve borzalmas körülmények között tartják fogva, rendszeresen kínozzák, éheztetik és dolgoztatják. A külügyi tárca és az igazságügyi minisztérium mindeddig nem sokat tett annak érdekében, hogy hazakerüljön, de most Ana Birchall igazságügyi miniszter ismételten ígéretet tett, hogy rendezik a Kínában raboskodó férfi ügyét.

Hirdetés