Dănciláék az ország egyik legnagyobb korrupciós botrányának kulcsfiguráját javasolják európai biztosnak

Gratulálunk az újabb remek választáshoz!
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) berkeiből érkező legfrissebb hírbe ütközve az első gondolatunk az volt, vajon milyen lesz, amikor Laura Codruţa Kövesi, a leendő európai főügyész egy brüsszeli folyosón összefut majd a régi „kliensével”, Dan Nicával, Románia egyik legnagyobb korrupciós botrányának a főszereplőjével.

Merthogy arról lenne szó, hogy miután az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (JURI) hétfőn – csütörtöki döntését megerősítve – ismét úgy foglalt állást, hogy Rovana Plumb nem alkalmas a közlekedési biztosi tisztségre,

a PSD végrehajtó bizottsága kedden úgy döntött, egy újabb „makulátlan” figurát, Dan Nicát javasol a posztra.

A jelenleg EP-képviselői mandátummal rendelkező Nica nevét akkor jegyezte meg egy ország, amikor kirobbant az úgynevezett Microsoft-ügy, melyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA)

hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az úriembert, aki távközlési miniszter volt a Năstase-kormányban,

elévülés miatt azonban tavaly megszüntették az eljárást ellene. Nica hűséges veteránnak számít a PSD-ben, ezért történhetett meg, hogy végül őt jelölték, és nem Viorica Dăncilă kedvencét, Mihai Fifort. Pótjátékosnak amúgy Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkárt javasolták. 

Nica egyébként a Boc-kormány idején egy rövid ideig belügyminiszter is volt, közlekedési ügyekkel kapcsolatos tapasztalattal nem rendelkezik. Esetleg magánemberként.  

Hirdetés