Sírva röhögünk: így néz ki a műemlékek restaurálásáért felelős román hatóság székháza

Ilyen egyszerűen nincs.
Hirdetés

Ennél nehezebb lenne szemléletesebb illusztrációt találni arra, hogyan is működik Románia a 21. században: a műemlékek restaurálásáért felelős intézmény bukaresti székháza gyakorlatilag úgy fest, mintha bármelyik pillanatban összedőlés fenyegetné.

Az intézmény bombasztikus névre hallgat: Épített Örökség Országos Intézete. 

Ehhez képest épp a saját székházukkal nem tudnak mit kezdeni: az épület olyan, mintha 19. század végi megépülte óta egyszer sem újították volna föl, a vakolat jókora foltokban hiányzik róla, és szemlátomást a még a falon maradt vakolatdarabok is a fejükbe vették, hogy előbb-utóbb követik már szabaddá vált testvéreiket.

Az intézet vezetősége legalább jófej, mert figyelmezteti a járókelőket az életveszélyre:

az épület ablakait „Vigyázat, hull a vakolat! feliratok díszítik.

Na és persze ezt az épületet sem kímélte a jellegzetes román megoldás: a sárga földgázvezetékek az épület homlokzatán húzódnak végig.

Ştefan Bâlici, az intézet igazgatója nem tehet mást: maga is elismeri, hogy az épület szánalmas állapotban van.

Ugyanakkor, mint elmondta, az egész a híres román bürokrácia eredménye. Az intézmény ugyanis a művelődési minisztérium alárendeltségébe tartozik, amely eddig nem utalt ki pénzt az ingatlan restaurálására, pedig már 2016-ban elkészült a felújítás terve.

Hirdetés

Aztán idén végre megtört a jég: a művelődési tárca hozzájárult, hogy az intézet saját magát is fölvegye az általa koordinált ingatlan-restaurációs programba, ami azt jelenti, hogy rendelkezésre áll a szükséges 800 000 lej.

Csakhogy hiába írtak ki már háromszor is pályázatot az épület felújítására,

egyetlen kivitelező sem jelentkezett.

Ráadásul az építkezési engedély november végén lejár, és ha addig sem jelentkezik senki, akkor az egész engedélyeztetési eljárást elölről kell kezdeni – ami akár egy évig is elhúzódhat,

Úgyhogy ha minden így folytatódik, hamarosan az Összedőlt Örökség Országos Intézetének székházáról beszélhetünk.

Hirdetés