Illusztráció | Fotó: Shutterstock
Szép új világ
MTímea
2019. szeptember 12. csütörtök, 12:46
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.

Ha eddig nem tudta, akkor most tőlünk megtudhatja: két nap múlva belépünk a digitális pénzügyek új korszakába, ami egy olyan „szép új világ” kezdetét jelenti, melyben teljesen átalakulnak a pénzügyi szolgáltatások. Azt már megfigyelhettük, hogy az utóbbi években az úgynevezett fintech cégek révén sorra jelentek meg az új technológiák. Ma már nincs abban semmi rendkívüli, hogy valaki a mobiltelefonja segítségével fizet bevásárláskor vagy különböző szolgáltatások igénybevételekor.

Az innovációval persze a hagyományos bankok is igyekeznek lépést tartani, már amennyire lehet, de a jövő egyértelműen a fintech cégeké, melyek otthonosan mozognak a digitális világban. Előttük nyitja meg a pénzügyi szektor kapuját az Európai Unió második pénzforgalmi irányelve (Payment Services Directive 2, avagy PSD2), amely szeptember 14-én lép érvénybe szerte Európában. Ennek célja elviekben az, hogy még kedvezőbb környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogassa az új szolgáltatók belépését a pénzügyi piacokra.

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Hatással van például a deviza átutalások és a bankkártyahasználat területére, így minden olyan személyt érint, aki rendelkezik számlaszámmal. Az irányelvvel együtt életbe lép az erős ügyfél-hitelesítési rendszer (SCA), ami azt jelenti, hogy ezentúl csakis a kártya használója és tulajdonosa hitelesíthet egy tranzakciót, legyen szó bankkártyás vásárlásról vagy elektronikus kifizetésről. Az új azonosítási lépcsőt minden fizetési szolgáltatónak (Payment Service Provider vagy PSP) be kell vezetnie.

Online kifizetéskor ezentúl nem elég megadni az SMS-ben kapott úgynevezett 3D Secure jelszót, hanem szükség van a személyi szám (CNP) vagy az útlevélszám utolsó 4 számának a bepötyögésére is. Az érintős kártyák (contactless) használatakor bizonyos esetekben kérni fogják a kártya PIN-kódját: konkrétan minden ötödik 100 lej feletti kifizetés után a tulajdonosnak meg kell adnia a kódot. A PSD2 szigorúbb ellenőrzést tesz lehetővé az ügyfelek adatai felett: átláthatóbbá válik a bankok, a fintech cégek és a fizetési szolgáltatók közötti adat- és információcsere.

Szakértők szerint a PSD2 bevezetése hasznos lesz az ügyfelek számára, mert a bankok és a fintech cégek közötti versenyhelyzet

olcsóbb, ötletesebb, barátságosabb szolgáltatásokhoz vezet.

Könnyebb lesz elektronikusan hitelt igényelni, akár a pénztárnál is elintézhetjük a telefonunkon, az összeget pedig automatikusan elbírálják. Már arra sem kell venni a fáradtságot, hogy online fizessük ki a számlákat, elég lesz, ha felhatalmazzuk a szolgáltatót, hogy férjen hozzá a számlánkhoz, és automatikusan levonja a számlán szereplő összeget. Egyes szolgáltatók megkönnyíti a számlakezelést is, egyetlen app segítségével a család összes számlaszámához hozzáférhetünk.

Szóval eddig is voltak lehetőségeink, de rengeteg új opció nyílik meg előttünk pénzügyeink intézéséhez, már csak az kell, hogy megtanuljunk ezekkel együtt élni.

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.