Illusztráció | Fotó: Shutterstock
Szép új világ
MTímea
2019. szeptember 12. csütörtök, 12:46
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.

Ha eddig nem tudta, akkor most tőlünk megtudhatja: két nap múlva belépünk a digitális pénzügyek új korszakába, ami egy olyan „szép új világ” kezdetét jelenti, melyben teljesen átalakulnak a pénzügyi szolgáltatások. Azt már megfigyelhettük, hogy az utóbbi években az úgynevezett fintech cégek révén sorra jelentek meg az új technológiák. Ma már nincs abban semmi rendkívüli, hogy valaki a mobiltelefonja segítségével fizet bevásárláskor vagy különböző szolgáltatások igénybevételekor.

Az innovációval persze a hagyományos bankok is igyekeznek lépést tartani, már amennyire lehet, de a jövő egyértelműen a fintech cégeké, melyek otthonosan mozognak a digitális világban. Előttük nyitja meg a pénzügyi szektor kapuját az Európai Unió második pénzforgalmi irányelve (Payment Services Directive 2, avagy PSD2), amely szeptember 14-én lép érvénybe szerte Európában. Ennek célja elviekben az, hogy még kedvezőbb környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogassa az új szolgáltatók belépését a pénzügyi piacokra.

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Hatással van például a deviza átutalások és a bankkártyahasználat területére, így minden olyan személyt érint, aki rendelkezik számlaszámmal. Az irányelvvel együtt életbe lép az erős ügyfél-hitelesítési rendszer (SCA), ami azt jelenti, hogy ezentúl csakis a kártya használója és tulajdonosa hitelesíthet egy tranzakciót, legyen szó bankkártyás vásárlásról vagy elektronikus kifizetésről. Az új azonosítási lépcsőt minden fizetési szolgáltatónak (Payment Service Provider vagy PSP) be kell vezetnie.

Online kifizetéskor ezentúl nem elég megadni az SMS-ben kapott úgynevezett 3D Secure jelszót, hanem szükség van a személyi szám (CNP) vagy az útlevélszám utolsó 4 számának a bepötyögésére is. Az érintős kártyák (contactless) használatakor bizonyos esetekben kérni fogják a kártya PIN-kódját: konkrétan minden ötödik 100 lej feletti kifizetés után a tulajdonosnak meg kell adnia a kódot. A PSD2 szigorúbb ellenőrzést tesz lehetővé az ügyfelek adatai felett: átláthatóbbá válik a bankok, a fintech cégek és a fizetési szolgáltatók közötti adat- és információcsere.

Szakértők szerint a PSD2 bevezetése hasznos lesz az ügyfelek számára, mert a bankok és a fintech cégek közötti versenyhelyzet

olcsóbb, ötletesebb, barátságosabb szolgáltatásokhoz vezet.

Könnyebb lesz elektronikusan hitelt igényelni, akár a pénztárnál is elintézhetjük a telefonunkon, az összeget pedig automatikusan elbírálják. Már arra sem kell venni a fáradtságot, hogy online fizessük ki a számlákat, elég lesz, ha felhatalmazzuk a szolgáltatót, hogy férjen hozzá a számlánkhoz, és automatikusan levonja a számlán szereplő összeget. Egyes szolgáltatók megkönnyíti a számlakezelést is, egyetlen app segítségével a család összes számlaszámához hozzáférhetünk.

Szóval eddig is voltak lehetőségeink, de rengeteg új opció nyílik meg előttünk pénzügyeink intézéséhez, már csak az kell, hogy megtanuljunk ezekkel együtt élni.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.