Az alkotmánybíróságot hívja döntőbírónak a kormány és Iohannis közötti kampánycicaharcba Dăncilă

Ezerrel pörög az elnökválasztás előtti korteshadjárat.
Hirdetés

Egyre jobban pörög és durvul a novemberi államfőválasztást megelőző nem hivatalos kampány: Viorica Dăncilă miniszterelnök most beváltotta fenyegetését, és az alkotmánybírságnál jelenti fel Klaus Iohannis államfőt, amiért az nem hajlandó kinevezni a múlt héten lemondott három ALDE-s tárcavezető helyére az általa javasolt ügyvivő minisztereket.

Dăncilă szerdán este azzal indokolta döntését, hogy Iohannis áthágja az alkotmánybíróság döntéseit azáltal, hogy késlekedik az ügyvivő miniszterek kinevezésével.

Ezek a döntések ugyanis lojális együttműködést írnak elő az állami intézmények között, ezt azonban Iohannis figyelmen kívül hagyja akkor, amikor halogatja az ügyvivő miniszterek kinevezését.

A miniszterelnök szerint Románia az egyensúlyvesztés és bizonytalanság állapotába került, és ezt

a helyzetet az államfő „felelőtlen és önző” magatartása generálta.

Mint ismert, az eddigi kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) múlt héten lépett ki a kormányból, három lemondott minisztere helyére a miniszterelnök hivatalban levő minisztereket javasolt ügyvivőként, amíg a végleges utódokat megtalálja.

Csakhogy

Iohannis – szokásához híven – ezúttal is abban látja az aktív politikai cselekvés lényegét, hogy szívatja a kormányt, és nem, vagy késve fogadja el a jelölteket.

Hirdetés

Sőt szerdán délután ismét durva kirohanást intézett a kormány ellen, és novemberi újraválasztását bebiztosítandó, kemény hangnemű beszédben követelte a Dăncilă-kabinet távozását.

Kíváncsian várjuk az alkotmánybíróság döntését, azt, hogy a taláros testületben a kormány vagy az államfő politikáját támogató oldal lesz képes felülkerekedni.

Igaz, bárhogy is határoznak majd, azt a másik oldal hangadói úgyis politikai indíttatású döntésnek bélyegzik majd.

 

Hirdetés