Egy ideig jól jövedelmezett a temesvári rendőrnek, hogy összebarátkozott a zsebtolvajokkal

Évekig segítette a zsebtolvajokat a rendőr, aki éppen az elkapásukért felelt: pár üveg konyak és parfüm, valamint némi pénz volt az ára.
Hirdetés

A temesvári Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) tavaly májusban emelt vádat hét zsebtolvaj ellen, akiket azzal vádoltak, hogy egy bűnszövetkezetet alkotva évekig fosztogatták a szupermarketek gyanútlan vásárlóit. Tevékenységük zavartalan folytatását egy rendőr biztosította, aki szemet hunyt a lopások felett, sőt, bizonyítékokat tartott vissza annak érdekében, hogy ne ítéljék el őket.

Az aradi bíróság nemrég hozott ítéletet az ügyben, és közzétette az indoklást is, amiből néhány érdekes részlet derül ki a bűnszövetkezet működésével kapcsolatosan. Eszerint Temesváron és az ország más városaiban, többek között Kolozsváron is lecsaptak. Áldozataik elsősorban olyan vásárlók voltak, akik nem figyeltek kellőképpen táskáikra, pénztárcáikra. Nemcsak készpénzre hajtottak, hanem bankkártyákra is, kihasználva azt, hogy sokan a pénztárcájukban őrzik a PIN-kódjukat. Volt olyan áldozat, akitől 1 000 lej készpénzt, 100 eurót és négy bankkártyáról összesen 16 ezer lejt sikerült ellopni.

A zsebtolvajok elfogására szakosodott temesvári rendőr, George Gavrea kézre kerítette a bűnszövetkezet három tagját, akiket hatósági felügyelet alá helyeztek. Csakhogy az eljárás ideje alatt a rendőr összebarátkozott velük, és a bűnsegédükké vált. Pár üveg konyakért, parfümökért és némi pénzért még arra is hajlandó volt, hátráltassa a nyomozást azzal, hogy nem kérte ki a szupermarketek kameráinak felvételeit.

A gyümölcsöző barátság addig tartott, amíg le nem buktak: a zsebtolvajok beismerték a bűncselekményeket, és azt is elmondták, hogy mivel vesztegették meg rendőrt. A hét vádlott közül csak négyen kaptak letöltendő börtönbüntetést, akik az egész bűnszövetkezet működtették. A legnagyobb büntetés 2 év öt hónap letöltendő. A rendőr viszont nem úszta meg ilyen könnyen, egy hónap híján kilenc évet tölthet a rácsok mögött. Igaz, az ítélet még nem jogerős.

 

Hirdetés