Hányszor hangzott el Magyarország neve a Iohannis–Trump négyszemközti találkozón?

Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Gândul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Trump Iohannis-nak, a sajtó jelenlétében: „Arra számítok, hogy jól fogsz boldogulni, mert tehetséges vagy és szereted az embereket.”

Iohannis és Trump közös nyilatkozatára várva lepergetem magam előtt Orbán Viktor kormányfő (amerikai – a szerk.) látogatásának filmjét, akit a külügyi- és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter kísért el.

Akkor, májusban, túláradó hangulatban, a félelmetes magyar kettős azt kérte Trump elnöktől,

legyen biztosítva számukra a hozzáférés… a fekete-tengeri földgáz-tartalékokhoz,

azzal a zsaroló formulával élve, hogy ellenkező esetben új szerződést kötnek Oroszországgal: „Magyarország új hosszú távú földgázellátási szerződést fog Oroszországgal kötni, ha az amerikai Exxon Mobil Corp csoport szeptemberig nem hoz végleges döntést a Neptun offshore projektre vonatkozó befektetésről.”

Hirdetés

Az energia ügye bármely állam számára geostratégiai és biztonsági jellegű. Vagy, ahogy Iohannis elnök a Cotroceni-be akkreditált újságírókkal folytatott beszélgetése során mondta: „Az energia kényes is, fontos is. Az energetikai biztonság a nemzetbiztonság része.” Következik az a kérdés, amelyre előbb vagy utóbb választ fogunk kapni:

hányszor mondták ki Magyarország nevét a Iohannis és Trump közötti négyszemközti beszélgetés során?

Egyelőre, ahogy az várható volt, Trump becsalt bennünket szuperlatívuszokkal és hízelgésekkel teli csapdájába.

Hirdetés