Nem jutott hely a gyereknek a bölcsibe? Az önkormányzat fizetheti a dadust!

Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Hirdetés

Országszerte hatalmas bölcsődehiány van, és ez alól természetesen Kolozsvár sem kivétel. Több mint 900 gyermeknek nem jutott hely a bölcsődékbe a kincses Kolozsváron, ami hátrányosan érinti a családokat, ugyanis:

  • vagy késlelteti a gyermeknevelési támogatást (GYES) igénylő szülő munkába állását, ami bevételkiesést jelenthet;
  • vagy kénytelenek dadust fogadni a gyermek mellé, ami viszont többletköltséggel jár.

A kolozsvári önkormányzat közvitára bocsátott egy tervezetet, melynek értelmében a helyi költségvetésből forrásokat különítenének el az érintett családok számára, hogy hozzájáruljanak a dadusok kifizetéséhez. A kezdeményezés törvényességéről a számvevőszék dönt, de egyelőre nem adott választ az önkormányzat felvetésére.

A tervezet mintegy 150 eurónak megfelelő összeget javasol támogatásként,

de az igénylő család anyagi háttere is befolyásolhatja, hogy végül mennyit ítél oda az önkormányzat. Egyrészt nem igényelheti a támogatást az a család, ahol az egy főre eső jövedelem meghaladja a 3 500 lejt.

A támogatás azoknak jár, akik nem részesülnek gyermeknevelési támogatásban, a gyerek nem érte el az tanköteles életkort, és nem jutott számára hely a bölcsődében. A szülőknek román állampolgársággal, állandó kolozsvári lakcímmel, munkaszerződéssel kell rendelkezniük. Nem fogadják el azon szülők igénylését, akik visszautasítottak egy bölcsődei helyet. Amennyiben munkanélküli szülőkről van szó, akkor igazolniuk kell, hogy a megyei munkaerő-ügynökség munkaajánlatait nem utasították vissza (legfeljebb két ajánlatot lehet visszautasítani).

Emil Boc polgármester egy rádiós műsorban fejtette ki, hogy jelenleg összesen

16 intézményben 1 232 bölcsődei férőhely van a városban.

Az elmúlt 10 évben 692 új helyet hoztak létre, 2021-ig pedig újabb 430 helyet terveznek. Mivel a bölcsődeépítésre szigorú szabványok vonatkoznak, nem könnyű a nulláról felépíteni egy ilyen intézményt, még nehezebb helyzet áll elő, ha egy már meglévő épület átalakításáról van szó.

2010-ben összesen 6 363 gyermek született Kolozsváron, míg 2018-ban 6 667.

Hirdetés

A számok tehát jól mutatják, hogy mekkora igény van a bölcsődékre.

A dadustámogatási rendszerről – melynek ötlete egyébként Franciaországból származik – 30 napig lehet véleményt alkotni, és ha a számvevőszék nem emel kifogást ellene, akkor mihamarabb gyakorlatba ültetik.

A következő összegek járhatnak a családoknak az egy főre eső jövedelem függvényében:

  • 2 080 lej jövedelemig 710 lej támogatás;
  • 2 500 és 2 081 lej közötti jövedelem után 550 lej támogatás;
  • 3 000 és 2 501 lej között jövedelem után 390 lej;
  • 3 500 és 3 001 lej közötti jövedelem után 250 lej járhat.

Persze, egy dadus egy havi fizetése ennél jóval több, de minden bizonnyal így is besegíthet az érintett családoknak, akik hiába vártak bölcsődei helyre.

Hirdetés