Fotó forrása: Visit Cluj
ötletbörze
MTímea
2019. augusztus 12. hétfő, 16:51
A kincses város lakosságának a közlekedés fejlesztésétől a modern közösségi terek kialakításáig mindenre van egy megoldása. Még a Funar-címer lecserélésére is érkezett javaslat. Kérdés, mindebből mi valósulhat meg.

Vasárnap járt le a jelentkezési határidő az idei kolozsvári részvételi költségvetésre, mely lehetőséget teremt a lakosságnak, hogy a város büdzséjének egy töredékéről döntsön. Közel kétszáz ötlettel álltak elő Kolozsvár ügyeinek alakításában aktív szerepet vállaló civilek, ami azt jelenti, hogy nőtt az érdeklődés a kezdeményezés iránt, annak ellenére, hogy

a tavalyi nyertes projektek közül még sok nem valósult meg, vagy nem úgy valósult meg, ahogy az el volt tervezve.

Figyelemre méltó ötletek idén is születtek: mind a 199 projekt leírása elérhető az önkormányzat által működtetett bugetareparticipativa.ro honlapon, átfogó képet nyújtva arról, milyen fejlesztésekre vágynak a kolozsváriak, illetve milyen jövőt képzelnek el a kincses városnak.

Sípálya a Monostoron? Egyesek szerint nem lehetetlen...

Idén is feltűnően sok a közösségi terek kialakítására, átalakítására vonatkozó ötlet, ami arra enged következtetni, hogy nagy az igény a szabadidő komfortos eltöltésére alkalmas helyek iránt. Emellett külön kategóriát képeznek a közlekedésre, az oktatásra, a kultúrára, a digitális fejlesztésekre vonatkozó ötletek. A rengeteg projektből egyébként

15-öt választanak ki, melyek kivitelezésére 150 ezer eurót szán az önkormányzat.

Több javaslat érkezett a tömegközlekedés kiterjesztésére, például igény mutatkozik egy buszmegálló kialakítására a nemzetközi repölőtér bejáratánál, ahogyan az éjszakai buszjáratok számának növelésére is, de van, aki azt szeretné elérni, hogy a közszállítás alkalmazottai hordjanak egyenruhát. A buszmegállók modernizálására, árnyékolására, újabb ivóvízkutak üzembe helyezésére szintén több javaslat érkezett.

Mi lenne, ha nem csak az oszlop adna árnyékot a busz- és villamosmegállókban?

Egy kolozsvári lakos egy közösségi kávézót szeretne kialakítani a külföldön élő románok számára a re-integrálódás könnyítése érdekében. A projektre 20 ezer eurót szeretne megszerezni a részvételi költségvetésből.

Nem tudjuk, mennyi támogatást fog kapni, de mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy lakos javasolta: Kolozsvár térjen vissza középkori címeréhez – a jelenlegi Funar-címert soha nem hagyta jóvá az Országos Heraldikai Bizottság –, és

hagyja el a Napocát a város román nevéből, legyen egyszerűen csak Cluj.

Ez egy olyan pályázat, mely minden bizonnyal a magyar lakosság körében is támogatókra találna.

Természetesen a pokoli gépjárműforgalom és a parkolók helyzete is visszatérő témája a benyújtott pályázatoknak, nem csoda, hiszen minden kolozsvári lakos életét egyformán megnehezíti a probléma. Van, aki egy függőleges parkolási rendszer kialakításában látja a megoldást, ehhez képest megvalósíthatóbbnak tűnik a gyalogos felüljárók ötlete.

A függőleges parkolók Kínában népszerűek

Az édesanyák mindennapjainak megkönnyítésére is születtek pályázatok, például pelenkázásra alkalmas helyek, úgynevezett okos játszóterek, gyermekbarát zöldövezetek, biztonságosabb gyalogátkelőhelyek kialakítására.

Jó ötletből tehát idén sincs hiány, a továbbiakról azonban az önkormányzat dönt, s mint tudjuk, kevésbé átlátható módon. Persze, érkeztek olyan kezdeményezések is, melyek önmagukban kimerítenék a részvételi költségvetés keretét, ilyen például a buszpályaudvar modernizálása, egy zenélő szökőkút kialakítása az Avram Iancu-szobornál vagy egy síelésre alkalmas pálya tervezése a Monostoron.

Szeptember 22-ig kiértékelik a pályázatokat, majd október 20-ig szavazásra bocsátanak 30 projektet. A második forduló november 17-ig fog tartani, ameddig a szavazatok alapján kiválasztják azt a 15 projektet, melyre pénzt fordítanak. Az eredményt november 25-én teszik közzé,

innentől kezdve az önkormányzaton múlik, milyen formában és ütemben ülteti át a gyakorlatba az ötleteket a jövő év folyamán.

A részvételi költségvetést először 2013-ban indították el a Monostor negyedben, a civilek aktív bevonásával, majd 2015-ben, amikor Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros volt, fiatalokat tömörítő egyesületeket vontak be. A város egészére kiterjesztett formában 2017-ben hirdették meg először, az országban is elsőként. Sokan bírálták az önkormányzatot amiért kizárólag az online térben zajlik a szavazás, ugyanakkor azért is, mert PR-eszközként tekint a projektek megvalósítására.

Kíváncsian várjuk, ezúttal mi sül ki ebből az ötlethalmazból.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?