Dăncilă bedurvult: kirúgta az oktatási minisztert az áldozathibáztató kijelentéséért

Ecaterina Andronescu a televízióból tudta meg, hogy távoznia kell a tárca éléről.
Hirdetés

A caracali gyilkosság interpretálása újabb menesztéshez vezetett: Viorica Dăncilă kormányfő a Facebookon jelentette be, hogy kirúgja Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, aki a caracali eset kapcsán azt nyilatkozta, őt még arra tanították otthon, hogy ne üljön be egy idegen autójába.

A kormányfő azt írta: Andronescu „mélységesen hibás” kijelentései arra mutatnak rá, hogy nem érti a caracali esetet és általánosságban azt, hogy miként kellene megvédeni a gyerekeket az emberrablóktól, az erőszaktól, a visszaélésektől és az emberkereskedelemtől. A felelőtlen hozzáállás nem tükrözi a kormány álláspontját, írta Dăncilă, aki nem szeretné, hogy ezt összemossák az általa vezetett végrehajtó hatalommal.

Bejegyzésében arra figyelmeztette a kormánytagokat, hogy  ezentúl minden hasonló kisiklás hasonló büntetést von maga után, és az ellenzéki politikusoknak sem, fogja hagyni, hogy kampánycélokra használják fel a caracali esetet. 

Az oktatási tárca vezetését ideiglenesen Valer-Daniel Breaz művelődési miniszter veszi át.  

Hirdetés

Ecaterina Andronescu a televízióból értesült, hogy távoznia kell az oktatási minisztérium éléről. A Digi 24-nek azt nyilatkozta, hogy nem az áldozathibáztatás volt a szándéka, hanem csak fel akarta hívni a figyelmet: ha a szülők nem mondják el gyermekeiknek, hogyan védjék meg magukat, akkor az iskolának a feladata ezt pótolni.

 

Hirdetés