Miközben egy ország szidja az egyenruhásokat, a kormány a belügyisek jutalmazásáról közvitázna

A belügyminisztérium megtalálta a legalkalmasabb időpontot, hogy közvitára bocsássa a csendőrség, a rohamrendőrség és egyéb operatív egységek személyzetének ösztönzőiről szóló tervezetet.
Hirdetés

Most, amikor a caracali botrány rámutatott a belügyminisztérium személyi állományának totális inkompetenciájára, és az egyenruhásokkal szembeni megvetés soha nem látott méreteket öltött (gondoljunk csak arra, hogy a tüntetők ma azt festették a tárca bukaresti székhelyének falára, hogy „a rendőrség öl”), elmondhatjuk, hogy nem éppen alkalmas a pillanat a csendőrség, a rohamrendőrség és egyéb operatív egységek ösztönző rendszerének újragondolására. Ehhez képest a tárca július 30-án bocsátotta közvitára azt a tervezetet, mely az őket érintő bér- és kiegészítő juttatásokat, morális ösztönzőket szabályozná.

Olyan pótcselekvésnek is tekinthető dolgokról van szó, mint a például, hogyan mondjanak köszönetet a kimagasló teljesítményt nyújtó alkalmazottaknak, milyen érdemoklevéllel, esetleg pénzbeli juttatással is járó állami kitüntetéssel honorálják az arra érdemes belügyiseket. A tervezet azt is rögzíti, hogy milyen körülmények között vonható vissza egy kitüntetés vagy juttatás.

A tervezetről hiányzik az időközben lemondott belügyminiszter, Nicolae Moga aláírása, immár az új tárcavezető feladata lesz véglegesíteni a tervezetet.

Ahogy várható volt, az ötlet nem aratott sikert az ellenzék körében: Florin Cîțu, a PNL szenátora  egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy miközben az egész ország szenved a belügyminisztériumi alkalmazottak inkompetenciája miatt, ők morális és pénzbeli kitüntetéseket akarnak. Az állam alapjainak reformjára van szükség – tette hozzá.

A belügyminisztériumban jelenleg is belső vizsgálat zajlik annak megállapítására, hogy kik a felelősek a caracali gyilkosság ügyében.

Hirdetés