Nem a pitypang nyílott ki Kolozsváros kellős közepén. Mutatjuk!

A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hirdetés

Emlékeznek még a szinte azonnal elmémesedett „Kinyílott a pitypang. Megírom!” szlogenre? Na, valami teljesen más történt a kincses város kellős közepén, a Minorita utca és a Király utca sarkán. Még pontosabban: a kolozsvári zeneakadémia tövében. Tessék csak nézni:

A mindennapok szürke aszfaltjából előtört az élet. Tudják, ahogy a Jurassic Parkban is mondják: Life finds a way. Az élet utat tör magának. És nem is akármilyen élet. Ez a lángoló csoda a Papaver rhoeas néven szerepel a botanikai tudomány nagykönyvében. Idekint, az aszfaltszürke mindennapokban mi csak pipacsként ismerjük. Azon is eltöprengtünk kicsit, vajon miért pont itt tört magának utat az élet e törékeny formája. Tudjuk (nem feltétlenül tudósoktól), hogy a növények beszélgetnek, éreznek, szeretnek, gyűlölnek és vannak köztük zenerajongók is, szép számmal. Talán ez az oka, hogy a képen látható pipacs épp a muzsika templomának tövében vert tanyát.

Ám ez a kis városi csoda sajnos nem tart sokáig. Hamarosan nyoma vész. Visszasüllyed az aszfaltba, hogy újabb száz év múlva merüljön fel valahol, ahogy a mese mondja. Addig viszont tessék, itt van, lehet gyönyörködni benne.

Hirdetés