Vajon milyen meglepetést tartogat az elnökválasztás legfőbb esélyesét firtató felmérés?

Izgalmas kérdés. Mint az is, hogy áll Kelemen Hunor a népszerűségi listán?
Hirdetés

Nos, a címben feltett kérdésre a válasz egyszerű: semmilyent. A CURS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint a jelenlegi államfőnek, Klaus Iohannisnak nincs miért aggódnia: a többség azt szeretné, ha újabb ötéves mandátumot töltene el az államfői rezidenciaként szolgáló Cotroceni-palotában.

A válaszadók 41 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna, míg a második helyen jócskán lemaradva Călin Popescu Tăriceanu volt liberális párti miniszterelnök, a jelenlegi kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke áll 21 százalékkal.

Ha elindulna, Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyész a harmadik helyre futna be 11 százaléknyi vokssal, őt Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke követi 9 százalékkal. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter 5, Corina Creţu volt uniós biztos 4, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig 2 százaléknyi voksot kapna.

Iohannis akkor is az élen végezne, ha a megkérdezettek által legkedveltebb jelölt nem indulna a választáson, ezért új jelöltet kellene választania helyette.

Hirdetés

Ez esetben a jelenlegi államfő 30 százalékot kapna. A további sorrend: Kövesi 18, Tăriceanu 15, Barna 11, Creţu 7, Teodorovici 6, Sorina Pintea egészségügyi miniszter 3.

Kelemen Hunor ebben az esetben is csak 2 százalékot kapna. 

Hirdetés