Újrázna a CFR, kapkod a Sepsi, a tévék diktálnak – indul a román focibajnokság

Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.
Hirdetés

Negyven nap szünet után péntek este, a Voluntari és a Sepsi OSK közti góltalan összecsapással elkezdődött a román elsőosztályú focibajnokság új idénye. Sok minden változatlan maradt a Liga 1-ben, de azért akadnak új dolgok is, mindkét kategóriából szemelgettünk párat. 

Ami maradt a régiben:

A tévék az urak. Mivel a (főleg a kisebb) csapatok bevételeinek javát televíziós jogdíjak adják, a pénzért cserébe a tévék diktálják a mérkőzések időpontjait. Bár a Profi Liga idén új szerződést kötött a következő öt szezonra, sem az összeg (nettó évi 27 millió euró), sem meccseket közvetítő adók (Look TV, Digisport, Telekom Sport) nem változtak.
 
Az esélyesek. Nagy meglepetés lenne, ha nem a Kolozsvári CFR vagy a FCSB közül kerülne ki a bajnok. Craiova ugyan fogadkozik, de Corneliu Papură teljesen tapasztalatlan edző az áttöréshez. A fogadóirodáknál szokás szerint a bukaresti csapat a legnagyobb favorit, de ez az előző két évben is így volt, mégis Kolozsváron ünnepeltek.
 
 
 A kolozsvári bajnokcsapat két vereséggel indította az idényt. Szombaton a bajnokságban is bemutatkoznak. 
 
Hagi jól keres a dolgon. Épp most adta el Ionuț Vânát a FCSB-nek, a fiát, Ianis Hagit pedig a belga bajnok Genknek, utóbbit 10 millió euróért. Bajnok aligha lesz újra a konstancai csapat, de amíg dől a lé, ez senkit sem érdekel.
 
A főjuhász. Egy olyan országban, ahol a legnagyobb sportlapban az a vezető hír, hogy Gigi Becali mit gondol a Simona Halep–Serena Williams wimbledoni női teniszdöntőről, a FCSB tulajdonosa minden nevetséges hőzöngésével együtt is megkerülhetetlen tényező. A riválisok szerencséjére most is csak egy kezdő edző hajlandó neki dolgozni: Bogdan Andone eddigi karrierjének csúcsa a másodosztályú Szatmárnémeti Olimpia csődbevitele. Zsinórban ötödször is második hely? 

A szentgyörgyi kapkodás. A Sepsi OSK üde színfoltja a román focinak, de a nyári igazolásokkal valahogy mindig nehezen boldogulnak Háromszéken. Idén például az első meccs előtt két nappal igazoltak egy teljes hátvédsort, mert a felkészülés elején érkező négy külföldi védőről az edzőtáborban kiderült, hogy nem ütik meg a szintet. Az újabb rájátszásról egyelőre beszélni se mernek Sepsiszentgyörgyön, viszont székely topcsapatot végre székely edző, László Csaba vezeti.
 
 
                             László Csaba: székely edző a Sepsi OSK kispadján. 
 
Reszkető újoncok. Szokás szerint a Liga 2-ből feljutó két csapatot tekintik a legesélyesebbnek a kiesésre. Az Academica Clinceni a közpénzből működő Ilfov megyei falusi csapatok hagyományát viszi tovább, ha már hét év után kiesett a Concordia Chiajna, ráadásul gyanúsan sok szállal – és főleg kölcsönjátékossal – kötődik a FCSB-hez. A Chindia Târgoviște pedig az otthontalan klubok sorozatát folytatja, mivel a stadionja átépítése miatt egyelőre Ploiești-en rendezi a meccseit. 
 

Ami megváltozott:

Az ifiszabály. Az U21-es Európa-bajnokságon elődöntőig jutó ifiválogatott sikeressége annyira felbátorította a szövetséget, hogy felturbózta a négy éve meghozott ifiszabályt: immár nem egy, hanem két 21 éven aluli játékosnak kell szerepelnie a csapatok kezdőjében, bár csupán az egyiknek végig. Az edzők morognak, mi pedig kíváncsian várjuk, melyikük meri elsőként meglépni, hogy már a meccs elején lecseréli a kényszerből pályára küldött fiatalt?
 

A videobíróhoz való hozzáállás. Végre mindenki elismeri, hogy nagyon kellene, de egyelőre senki se akarja állni a csekket. A Profi Liga, a szövetség és a klubok egymásra mutogatnak, de talán a tavaszi rájátszásra csak bevezetik végre.  

Hirdetés