Meddig és hogyan bírja Dăncilă?

Egyelőre úgy tűnik, jól bebetonozta magát. Kegyeket osztogat (a magyaroknak is), büntetis, ha kell.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 2004 óta minden elvesztett választás után leváltja a vezetőjét. Mi történik most? Nézzük meg figyelmesen a közelmúltat.

2004 decemberében Traian Băsescu legyőzte Adrian Năstasét. Négy hónappal később Mircea Geoană anélkül került a párt élére, hogy a cotroceni-i verseny vesztese elindult volna a párton belüli szavazáson és ezt a példát az ezután következő vezetők is követték.

2009-ben Traian Băsescu Geoanát is leváltotta, a „Mihaela, szerelmem” felkiáltással megnyitott híres éjszaka után (a választás éjszakáján Geoană még azt hitte, hogy győzött és köszönetet mondott a feleségének – a szerk.). A pészédések vezetője még két hónapig bírta tisztségében, majd Victor Ponta felváltotta.

A Dottore (Victor Ponta Traian Băsescutól kapott gúnyneve, aki ezzel az előbbivel szembeni plágiumvádakra utalt – a szerk.) 2014 novemberében

azzal a határozott meggyőződéssel indult el a cotroceni-i versenyen, hogy szétzúzza Klaus Iohannist.

Nem így történt és a párt elnökét újra kihajították tisztségéből, ezúttal hét hónap után. Akkor arra hivatkoztak, hogy kormányfő és a Győzelem-palotában maradhat. Nem sokáig maradt meg a kormány élén sem, mert lemondásra kényszerítette a Colectiv klubnál bekövetkezett dráma.

Hirdetés

2019-ben a PSD elvesztette az európai parlamenti választást. 2007-ben is elvesztette, de Geoană akkor meg tudott kapaszkodni tisztségében, mert ő volt az elnökjelölt, akitől a párt nem válhatott meg. Ezúttal a pészédés elnök – Liviu Dragnea – nem azért távozott, mert vállalta a felelősséget az EP-választási kudarcért, hanem a voksolás másnapján börtönbüntetésre ítélték.

Akárcsak 2014-ben, a pészédések most is kormányoznak, így – a minap tartott kongresszuson – a legegyszerűbb megoldást választották, nevezetesen azt, hogy a miniszterelnökükből csinálnak pártelnököt is. Általában, persze, fordítva szokott lenni, de az a különleges helyzet, amelyben L. Dragnea 2016-ban volt, még különlegesebb körülményeket hozott létre az utóbbi három évben. Ezek ismertek, most nem fogok rajtuk lovagolni.

Végül említsük meg, hogy Dăncilă a PSD első vezetője, aki nem kíván elindulni a cotroceni-i tisztségért.

Nem kizárt, hogy egy másik is csatlakozik ehhez az újdonsághoz, nevezetesen az, hogy a pészédések olyan jelöltet támogatnak majd az elnökválasztáson, aki nem a párttársuk. Victor Ponta és Călin Popescu-Tăriceanu nyomást gyakorolnak ennek érdekében. A PSD-n belüli verseny egyik jelöltje, Eugen Teodorovici nem ért egyet ezzel a megoldással.

Akár lesz pészédés elnökjelölt, akár nem, Viorica Dăncilă nem maradhat meg túl sokáig sem a párt, sem a kormány élén, amennyiben az, akit ő majd a cotroceni-i versenyben támogatni fog, nem jut be a második fordulóba. A Szabadság, Egyenlőség és Szolidaritás Pártja (PLUS) és az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ezt egyre erőteljesebben hangoztatja, melyek a maguk részéről szintén keresik az elnökjelöltet…

Hirdetés