Egy ismert bíró fiáról kiderült, hogy álügyvéd, mégis folytathatja tevékenységét

Megáll az ember esze, mi minden megtörténhet Romániában.
Hirdetés

Nincs az ügyvédi tevékenységhez szükséges engedélye, nem szerepel az Ügyvédi Kamarák Országos Szövetségének nyilvántartásában sem, mégis ügyvédként praktizálhat egy bukaresti álügyvéd, név szerint Alexandru Ion-Tudoran. Hogyan lehetséges mindez?

A România Liberă napilap kiderítette: Alexandru Ion-Tudoran egy hírhedt bíró, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran fia, aki a bukaresti ítélőtábla bűnügyi részlegén dolgozott, de már nyugdíjba vonult. A lap szerint az ő hathatós segítségével fia évekig illegálisan gyakorolhatta az ügyvédi hivatást, és

egyelőre senki sem akadályozza, hogy folytassa tevékenységét.

Alexandru Ion-Tudoran hamisított, a román és a spanyol nyelvet ötvöző meghatalmazásokat használ, és olyan bizonylatokat állít ki, melyek nem a törvény által megkövetelt formát követik. Bár egy magánegyetemen elvégezte a jogot, nem tette le a vizsgát, mely ahhoz szükséges, hogy az Ügyvédi Kamarák Országos Szövetségének tagja lehessen. Ehelyett a „rendes” ügyvédi kamarával párhuzamosan létrejött, úgynevezett Alkotmányos Ügyvédi Kamara tagja lett (Baroul Bota), melyet törvénytelennek minősítettek.

Az itt szerzett illegális ügyvédi engedéllyel hozta létre ügyvédi irodáját, majd szintén ezek alapján szerzett tagságot a bolgár és a spanyol ügyvédi kamaráknál (holott egyik nyelvet sem beszéli).  Egyetlen hazai, vagy külföldi hivatalos szerv sem ellenőrizte, hogy Alexandru Ion-Tudoran milyen alapon működteti irodáját. A ügyvédet a Bota kamara is kizárta, még 2013-ban, de így is folytathatja mind a mai napig tevékenységét, spanyol ügyvédként.

Csakhogy így sem szerepel a romániai nyilvántartásokban.

Ráadásul Alexandru Ion-Tudoran volt az, aki apját képviselte abban a perben, melyet az igazságügyi minisztérium ellen indítottak. A dâmbovițai bíróságon felmerült, hogy Alexandru Ion-Tudoran nem igazi ügyvéd, de ezt egy hamis bizonylattal cáfolták. Később Alexandru Ion-Tudoran több perben is hamis madridi iratokkal bizonyította ügyvédi mivoltját.

Hirdetés

A sajtónak az Ügyvédi Kamarák Országos Szövetsége megerősítette, hogy az illető nem szerepel az ügyvédi nyilvántartásban, sem román, sem madridi ügyvédként, így nem praktizálhatna. Mivel senki nem tett panaszt egyelőre ellene, folytathatja törvénytelen tevékenységét.

 

Hirdetés