Az adókkal való visszaélésnek a szavazáskor lesz meg a böjtje

Most lehet a népet szívatni, ha már kiürítették a kincstárat és nagyon kell a pénz. De nem volt elég az európai parlamenti választások bosszúszavazása utáni bukás?
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

A különféle pártbéli tisztségekért kampányoló pénzügyminiszter, Eugen Orlando Teodorovici bejelentette, új adók bevezetését veszi számításba a kis cégek esetében, egy állam által évente meghatározott fix összeget, melyet nagyjából 1,1 millió cégnek kellene megfizetnie. Vagyis egyfajta átalányadóról van szó, ezúttal Teodorovici javaslataként.

Nem számít, hogy nyereséges-e a cég vagy sem, Teodorovici a következő filozófiát alkalmazza: van, nincs, adni kell.

Mindnyájan értjük, hogy rosszul megy a gazdaság, nőnek a hiányok, az infláció, az emberek már most is a láncdrágulásokra panaszkodnak, de egy piacra rázúdított új adó csak káoszt és bizonytalanságot okoz majd a kisvállalkozók körében.

A pénzügyminiszter javaslata, ahogy az várható volt, máris negatív reakciókat váltott ki a kisvállalkozói egyesületekből, melyek Teodorovici beavatkozása nélkül is piaci nehézségekkel küszködnek. Az embereket – jogosan – összezavarja az adótörvények futószalagon zajló módosítgatása, mert senki sem tud úgy üzleti stratégiát vagy tervet kigondolni, hogy közben azon kell gondolkodnia, milyen adókat talál még ki a kormány. A romániai üzleti környezetnek az adómérték növekedése a mumusa, Teodorovici pedig minden áron ezt akarja igazolni.

A hivatalos adatok szerint 2019 első hat hónapjában intenzíven módosult az adózással kapcsolatos törvényi keret. Ennek megfelelően

nem kevesebb mint 614 jogszabályt fogadtak el, ebből 120 törvény, 4 kormányrendelet, 46 sürgősségi kormányrendelet, 444 kormányhatározat volt,

Hirdetés

melyekhez – természetesen – különféle miniszteri utasításokat is hozzá kell számítani. Mindezek a jogszabályok mutatják a legjobban a Romániában uralkodó és az üzleti köröket és befektetőket elriasztó jogi instabilitást.

Remélem, hogy a kis- és közepes vállalatok képviselői által megfogalmazott figyelmeztetések nyomán Teodorovici miniszter bölcsességet tanúsít és lemond erről az adóról, amely csak újabb elégedetlenségeket vált ki. Nem állhat elő valaki adóamnesztiával az állami cégek számára és közben új adókat vetsz ki a kis cégekre, mert ez frusztrációkat vált ki, márpedig az adókkal való visszaélésnek leggyakrabban választáskor meglesz a böjtje.

Hirdetés