Ki hiszi el, hogy miután az ölébe pottyant a hatalom, Viorica Dăncilă továbbáll?

Márpedig ez a hír szivárog ki a PSD berkeiből: a kormányfő maga mögött hagyna csapot-papot egy brüsszeli EU-biztosi pozícióért.
Hirdetés

Még csak pár nap telt el azóta, hogy Viorica Dăncilă átvehette a sokáig az ország legerősebb pártjának tartott, de a kudarcos EP-választások óta látványosan gyengülő Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetését, máris olyan híresztelések keringenek a sajtóban, hogy a kormányfő otthagyná Bukarestet Brüsszel kedvéért. Ha erre valóban sor kerülne, nagy lökdösődés támadna az új kormány megalakításáért, ami különösen annak fényében lenne a PSD számára végzetes kimenetelű, hogy Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta:

ha új kormányfőt kell kinevezzen, akkor biztosan nem fogja támogatni a kormánykoalíció jelöltjét.

A Digi 24 úgy értesült a pártból névtelenül nyilatkozó politikusoktól, hogy Dăncilă komolyan bejelentkezne egy EU-biztosi állásra. A PSD szombati kongresszusán – állítólag – erről nyíltan beszéltek a folyósokon. Románia egyetlen EU-biztossal vehet részt az Európai Bizottság munkájában, jelöléséről a kormánypárt dönthet. Értesülések szerint

a román EU-biztos az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért fog felelni.

Az egy héttel korábban lezajlott végrehajtó bizottság neptuni tárgyalásán Viorica Dăncilă még azt állította, hogy továbbra is kormányfő maradna, és inkább Rovana Plumbot vagy Dan Nicát képzeli el biztosként. Előbbit Liviu Dragnea bizalmasának tartják, utóbbi pedig érintett egy korrupciós ügyben, így meglehet, hogy az Európai Bizottság majdani elnöke nem hagyja jóvá a jelölésüket.

Ha esetleg Dăncilă mégis megy, az államfő előtt több lehetőség is áll, írja a Digi 24. Jelölhet egy szakértői kormányfőt, jelölheti pártja, a PNL elnökét, de ahhoz mind az ellenzék, mint a jelenlegi kormányerők támogatására szüksége lenne. Erre pedig csekély az esély. Ha viszont nem tartja az adott szavát, akkor mégis elfogadhatja a PSD-ALDE jelöltjét.

Hirdetés