A PSD lefizetné a diákokat, hogy ne lógjanak az iskolából

Újabb zseniális ötlettel állt elő a kormánypárt.
Hirdetés

Új értelmet nyert a kormányzó Szociáldemokrata Párt értelmezésében a „tanulópénz” kifejezés. A PSD szó szerint érti, és fizetne a diákoknak azért, hogy tanuljanak. Pontosítunk: azért, hogy iskolába járjanak.

Mert az, hogy tud-e a diák, annyira nem foglalkoztatja a PSD-s politikusokat, az azonban, hogy rosszul mutatnak a hiányzások a naplóban, annál inkább. Így aztán újabb zseniális ötlettel álltak elő: pénzt adnak a diákoknak akkor, ha nem lógnak el az órákról.

És most nem valami ösztöndíjra vagy egyéb érdemalapú támogatásra kell gondolni. A pénz mindenkinek járna, aki ott ül az iskolapadban:

minden „ledolgozott” iskolai nap után 10 lej értékű utalványt kapnának a tanulók.

A kezdeményezést honlapján lebegtette be a kormánypárt, melyben a kormány II. félévre tervezett intézkedéseit ismerteti. Itt külön fejezetet szánnak az oktatási reformnak, és a tervekből a „tanulópénz” bevezetése tarthat számot a legnagyobb érdeklődésre.

Mert komolyan gondolják: az elemi oktatásban már az ősszel kezdődő tanévtől bevezetnék az ösztönzés eme furcsa formáját, míg az utána esedékes, 2020-2021-es tanévtől a gimnáziumi oktatásra is kiterjesztenék. Az utalványokat a „ledolgozott” hónap után, a következő hó elején kapnák meg a diákok.

Forrás: Edupedu.ro

Az Edupedu azt is kiszámolta, mennyi pénzt keresne egy tanuló, ha nem iskolakerülő. Hogyha egyáltalán nincs hiányzása, 200 lejt vihet haza havonta.

És mit jelentene ez a kiadás az államkasszának?

Hirdetés

A statisztikák szerint Romániában az elemi és gimnáziumi oktatásban 1.653.688 tanuló van, míg a líceumiban 629.755. Ha mindannyian megkapnák a havi 200 lejt, ez havonta 456.688.600 lej pluszkiadást jelentene. Egy iskolai évre több mint 3 milliárd lejt.

A „tanulópénz” bevezetése azért is furcsa, mivel a PSD februárban nem támogatta az ellenzék kezdeményezését, hogy a havi 84 lejről 150 lejre emeljék a gyermeknevelési támogatást. És botrányt csinált, amikor a módosítást a kormánytöbbség több tagja is megszavazta.

Ezzel szemben a mostani kormányjelentésben az is szerepel, hogy a 2000 lejnél kisebb jövedelmű gyerekes családok esetében eltörölnék az adókötelezettséget.

A PSD honlapján közzétett kormányjelentésben még akad pár modernizációs „gyöngyszem”, mint az iskolák okostáblákkal és táblagépekkel való felszerelése, az iskolai fabudik felszámolása, de ezekről már korábban is esett szó.

A „tanulópénz” ellenben új és innovatív elképzelés. Akár le is lehetne védetni, nehogy mások is ellopják…

Hirdetés