Gyerekek a haditechnika december 1-i felvonulásán Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
babalovetta
szabot
2019. február 14. csütörtök, 21:49
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
Március elsejétől emelkedik a gyereknevelési támogatás: a két éves korig járó havi 200 lejről 300 lejre, a két éves kor utáni havi 84 lejről 150 lejre. Legalábbis ezt a kiegészítést szavazta meg ma délután a parlament, miközben a költségvetési törvény cikkelyeit vette sorra.
 
A gyerekpénz emelése egyike volt a kevés ellenzéki javaslatnak, amelyet nem csapott agyon azonnal a kormányzó többség, és nagyon kacskaringós úton fogadták végül el.
 
A liberális Robert Sighiartau javaslataként múlt héten megbukott a szenátusban, ahol a kormánypártoknak kényelmes többsége van. Sőt ott az RMDSZ sem támogatta, majd amikor ez kezdett botránnyá fajulni a Facebookon, azzal magyarázta Cseke Attila szenátor, hogy a javaslat január elsejétől növelte volna a két összeget, de visszamenőlegesen nem lehet, és mivel így formahibás volt, a javaslatot elutasították.
 
Elutasította a hét elején a költségvetési törvényt tárgyaló költségvetési és pénzügyi bizottság is, és ma a plénumon is épp csak hajszálnyi többséggel ment át, utána meg botrány tört ki. A javaslatot 123-an támogatták, 119-en ellenezték, és csak úgy ment át, hogy az ellenzék, a függetlenek, az RMDSZ és néhány más kisebbség képviselői mellett hat kormánykoalíciós honatya is megszavazta.
 
Mikor meglátta az eredményt, az ülésvezető állítólag azonnal meg akarta ismételtetni a szavazást, de addigra a rendszer rögzítette az eredményt. Rögtön utána a PSD parlamenti frakciója szünetet kért, majd saját javaslatként szavaztatta meg a Liviu Dragnea által demagógnak nevezett gyerekpénzemelést.
 
A gyerekpénz növelése érdekében ugyanis a munkaügyi minisztérium idei büdzséjét 2 130 528 000 lejjel emelik meg. Az összeg forrását a PNL-s javaslat a társadalombiztosítási alap többletében jelölte meg, a PSD szerint viszont alkotmányellenes a két büdzsé (az állami és a társadalombiztosítási) ilyen keverése. Ezért úgy döntöttek, hogy a gyerekpénzt az állami költségvetés deficitjének rovására emelik, és végül így szavazták meg.
 
Holnap azt is meg kell még szavazni, hogy a 2019-es költségvetési deficit a GDP 2,55 százalékáról annak 2,76 százalékára emelkedjen, jelezte Dragnea, ahhoz pedig, hogy a gyerekpénz ténylegesen emelkedjen, a kormánynak sürgősségi rendelettel kell módosítania az állami segélyeket szabályozó törvényt.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29946
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.