Gyerekek a haditechnika december 1-i felvonulásán Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
babalovetta
szabot
2019. február 14. csütörtök, 21:49
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
Március elsejétől emelkedik a gyereknevelési támogatás: a két éves korig járó havi 200 lejről 300 lejre, a két éves kor utáni havi 84 lejről 150 lejre. Legalábbis ezt a kiegészítést szavazta meg ma délután a parlament, miközben a költségvetési törvény cikkelyeit vette sorra.
 
A gyerekpénz emelése egyike volt a kevés ellenzéki javaslatnak, amelyet nem csapott agyon azonnal a kormányzó többség, és nagyon kacskaringós úton fogadták végül el.
 
A liberális Robert Sighiartau javaslataként múlt héten megbukott a szenátusban, ahol a kormánypártoknak kényelmes többsége van. Sőt ott az RMDSZ sem támogatta, majd amikor ez kezdett botránnyá fajulni a Facebookon, azzal magyarázta Cseke Attila szenátor, hogy a javaslat január elsejétől növelte volna a két összeget, de visszamenőlegesen nem lehet, és mivel így formahibás volt, a javaslatot elutasították.
 
Elutasította a hét elején a költségvetési törvényt tárgyaló költségvetési és pénzügyi bizottság is, és ma a plénumon is épp csak hajszálnyi többséggel ment át, utána meg botrány tört ki. A javaslatot 123-an támogatták, 119-en ellenezték, és csak úgy ment át, hogy az ellenzék, a függetlenek, az RMDSZ és néhány más kisebbség képviselői mellett hat kormánykoalíciós honatya is megszavazta.
 
Mikor meglátta az eredményt, az ülésvezető állítólag azonnal meg akarta ismételtetni a szavazást, de addigra a rendszer rögzítette az eredményt. Rögtön utána a PSD parlamenti frakciója szünetet kért, majd saját javaslatként szavaztatta meg a Liviu Dragnea által demagógnak nevezett gyerekpénzemelést.
 
A gyerekpénz növelése érdekében ugyanis a munkaügyi minisztérium idei büdzséjét 2 130 528 000 lejjel emelik meg. Az összeg forrását a PNL-s javaslat a társadalombiztosítási alap többletében jelölte meg, a PSD szerint viszont alkotmányellenes a két büdzsé (az állami és a társadalombiztosítási) ilyen keverése. Ezért úgy döntöttek, hogy a gyerekpénzt az állami költségvetés deficitjének rovására emelik, és végül így szavazták meg.
 
Holnap azt is meg kell még szavazni, hogy a 2019-es költségvetési deficit a GDP 2,55 százalékáról annak 2,76 százalékára emelkedjen, jelezte Dragnea, ahhoz pedig, hogy a gyerekpénz ténylegesen emelkedjen, a kormánynak sürgősségi rendelettel kell módosítania az állami segélyeket szabályozó törvényt.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29946
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.