Az áramot vitte el a vihar a vidéki Erdélyből

Több tízezren maradtak áram nélkül, az esti vihar Székelyföldön transzformátorokat rongált meg.
Hirdetés

Több mint 40 ezer lakost hagyott áram nélkül a vihar Bihar megyében, ahol 116 településen állt le a villanyszolgáltatás. Az Electrica összesítése szerint 418 transzformátorállomás hibásodott meg, 27 csapatot küldtek ki terepre, így reggelre már csak 30 transzformátor nem működött, és mintegy 800 háztartásban nem indult újra a szolgáltatás, írja az ebihoreanul.ro.

Hargita megyében 19 településen nincs áram jelenleg a csütörtök éjszakai vihar és felhőszakadás okozta meghibásodások miatt, írja az Agerpres a megyei katasztrófaelhárítókra hivatkozva. Összesítésük szerint 6518 fogyasztó maradt áram nélkül, és 77 transzformátorállomást rongált meg a vihar. Biztató, hogy az Electrica szolgáltató hét csapata dolgozik jelenleg a hibák elhárításán.

Maros megyében kisvárosokban szűnt meg az áramszolgáltatás: Szovátán két villanyoszlop dőlt ki, Ludason közúti balesetet is okoztak a rossz látási viszonyok, írja a Székelyhon. A balesetben három személy megsérült, egyiküket a tűzoltóság szabadította ki a roncsok közül. Marosszentgyörgy, Dicsőszentmárton, Szászrégen és a Marosvásárhelyhez közeli falvak több háztartása is áram nélkül maradt.

Délután, este egész Erdélyen végigsöpört a vihar: fákat csavart ki tövestül, több tetőzetet sodort le a helyéről. Az azonnali viharkárokról itt írtunk bővebben.

Hirdetés

Az országos katasztrófaelhárítás ma reggeli összesítése szerint a hirtelen lezúduló csapadék 98 településen árasztott el utcákat, pincéket, alagsorokat. A szélvihar 30 ingatlan tetejét rongálta meg, 228 fát csavart ki, ezek dőltükben 21 járművet rongáltak meg.

A fák nemcsak a településeken nem tudtak ellenállni a 90-100 km/órás szélnek. Lakott területen kívül főleg a vasúti sínek mentén kidőlő fák okoztak bajt sok száz embernek: több helyen elszakították a felsővezetékeket, ezért több gyorsvonat is állt a reggeli órákban főleg a Bánságban. 

Hirdetés