Ráengednék az úttestre az elektromos rollereket. Szabályosan

A robogókkal ellentétben regisztrálni se kell őket, ha megszavazzák a liberálisok javaslatát.
Hirdetés

Kezébe vette a kolozsvári Sorin Moldovan képviselő az elektromos rollerek szabályozásának egyre sürgetőbb kérdését, és törvénymódosítást nyújtott be a KRESZ-t tartalmazó sürgősségi kormányrendelethez.

A nagyvárosokban egyre gyakrabban ilyenen száguldozók hiába kérdezték korábban a rendőrséget, hogy hol közlekedhetnek szabályszerűen, nem kaptak egyértelmű választ, a rendőrség se tudta, hogy a robogókhoz vagy inkább a bringákhoz sorolja a villanymeghajtású rollereket.

Ezt a definíciós zavart tisztázná a Moldovan és harminc másik liberális kollégája: javaslatukban az elektromos roller olyan villanymeghajtású, két vagy háromkerekű jármű, amely felépítéséből kifolyólag legtöbb 40 km/órás sebességgel tud haladni. A villanyrollerezők közlekedhetnek az úttesten, bringaúton, bringasávon, és ahol külön kijelölt bringaút létezik, ott kötelezően azt kell használják, ahogy a kerékpárosok. 

Úttesten akkor hajthatnak, ha betöltötték a 14 évet, 18 év alatt pedig kizárólag védősisakban. Éjszaka az elektromos rollerre is kötelezővé tennék a lámpát és fényvisszaverő csíkokat.

A törvényjavaslat explicite a kerékpárok és kézzel húzható, tolható járművek mellé sorolja az elektromos rollereket, amelyek regisztrálás, azaz rendszámtábla nélkül közlekedhetnek a közutakon. Vagyis ha a javaslatot megszavazzák, az elektromos rolleren gurulókat nem lehetne bírsággal vagy akár börtönnel büntetni azért, mert járművükön nincs rendszám.

Hirdetés