Alapfokon még öt évet kapott, de így is megúszta a börtönt a volt belügyminiszter

A román igazságszolgáltatás csodái – ki tudja hányadik fejezet.
Hirdetés

Cristian David, a Tăriceanu-kormány volt belügyminisztere kiveheti a jégszekrényből a pezsgőt: első fokon még öt év szabadságvesztésre ítéltek korrupció miatt, kedden azonban a legfelsőbb bíróság jogerősen felmentette. A volt tárcavezetőt azzal vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség, hogy kenőpénzt fogadott el.

Ezt a vádpontot már az első fokon lefolytatott perben ejtették, és átminősítették a bűncselekményt befolyással való üzérkedéssé, de ezért is járt öt év. A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa azonban úgy ítélte meg, hogy a befolyással való üzérkedés sem bizonyítható.

Davidot 2015 januárjában vette őrizetbe a DNA, a vádirat szerint 2008-ban 500 ezer eurót kapott azért, hogy a Buzău megyei prefektusnál közbelépve közbenjárjon egy 15 hektáros, Buzău városában található telek visszaszolgáltatásáért egy igénylőnek.

A DNA szerint David, aki 2007 áprilisától 2008 decemberéig állt a belügyi tárca élén, kabinetfőnökén, Valeriu Robert Nițescun keresztül kapta meg az összeget, készpénzben, a minisztérium épületében. Láss csodát, őt is felmentették, pedig alapfokon szintén börtönre ítélték. Nyúlhatnak a pezsgős pohár után. 

Hirdetés