Földesurak
papmeli
2019. június 18. kedd, 11:48
Veszik, mint a cukrot.

Bár az idei termésnek betett az esős időjárás, jó hírekkel is szolgált a napokban a mezőgazdasági minisztérium: egyre többen dolgozzák meg a termőföldet Romániában. Sőt, egyre több külföldi dönt úgy, hogy itt vesz magának birtokot.

És meglepő módon ezek között olyan nemzetiségűek is akadnak, akikre nem is gondoltunk volna. Például dánok. A legtöbb külföldi vevő olasz, ők főleg az ország nyugati részében fektetnek be. Őket a német, francia, osztrák, holland, spanyol, dán és görög vevők követik a sorban. Magyarokról nem tesz említést a minisztériumi statisztika.

A legnagyobb keletje az anyaföldnek az ország nyugati részén van: Temes megyében dolgozzák meg a legtöbb földterületet. A Bánság után a déli megyék – Dolj, Konstanca, Teleorman, Călăraşi és Brăila – viszik a prímet. Míg a legkevésbé Hunyad, Hargita és Beszterce-Naszód megyében bevett szokás a földművelés.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.