Ezek után már biztosan bánja Vâlcov, hogy államtitkot tett ki a Facebookra

Hatósági felügyelet alá helyezték a volt miniszterelnöki tanácsadót. Van már rutinja benne.
Hirdetés

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) hatósági felügyelet alá helyezte Darius Vâlcovot, aki a Facebookon hozta nyilvánosságra a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a főügyészség közötti együttműködési megállapodást. Nem ez az első alkalom, úgyhogy már egészen biztosan tudja, hogy mivel jár a kényszerintézkedés: hatvan napig rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, be kell jelentenie, ha lakhelyet változtat, és tartózkodnia kell a közügyektől.

A DIICOT szerint a megállapodás közzétételével Viorica Dăncilă miniszterelnök frissen lemondott tanácsadója államtitkot árult el, veszélyeztetve ezáltal a nemzetbiztonságot. Vâlcov 2018 augusztusában tette közzé a protokollumot, melyet 2016 decemberében kötött a SRI és a főügyészség.

A főügyészség két együttműködési megállapodást kötött 2016. december 8-án a SRI-vel. Az egyik egyezmény nem volt titkos, a másik államtitoknak minősült. Titkosságának feloldását 2018. március 22-én indítványozta a főügyészség.

Darius Vâlcovot korábban az Olt megyei ügyészség is hatósági felügyelet alá helyezte: vesztegetéssel, vesztegetés elfogadásával és vesztegetésre való felbujtással vádolják. Ebben az ügyben alapfokon nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság Slatina városának volt polgármesterét, a Ponta-kormány egykori pénzügyminiszterét. 

Hirdetés