Mégsem „ajándékozza oda” a kormánynak ikonikus ingatlanát a román királyi család

Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Hirdetés

Bár hónapok óta terjengenek a pletykák az évtized tranzakciójáról, a román királyi családnak nem áll szándékában eladni a kormánynak az ország egyik legszebb ingatlanát, a sinaiai Peleș-kastélyt. Ezt maga a királyi ház erősítette meg, azt sem hallgatva el, hogy az állam hiába bérli és szedi be a búsás belépőket a látogatóktól, egyetlen banit sem fektetett be az értékes ingatlanba.

Olyannyira nem, hogy egész télen hidegben fogadták a turistákat, mivel nem voltak hajlandók kicserélni a szebb időket is megért fűtésrendszert. Ezt még I. Károly király szereltette be és a maga idejében, egy évszázada valóságos vívmánynak számított, mára azonban eljárt fölötte az idő.

Végül, látva a művelődési minisztérium időhúzását, a királyi család cseréltette le 100 ezer eurós befektetéssel. Ion Tucă, Margit hercegnő képviselőjeként elmondta: ezt a kormánynak kellett volna megtenni, emiatt fizet csak 6000 euró, azaz négyzetméterenként 2 eurócent! bérleti díjat a felbecsülhetetlen értékű ingatlanért.

Eközben a hideg ellenére 500 ezer turista látogatta meg a kastélyt, közel 2 millió eurós bevételt generálva. Valer-Daniel Breaz miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány hajlandó megvenni azt, csak az üzletet kellene nyélbe ütni. Addig is a bérleti szerződés meghosszabbítását tervezik.

Úgy tűnik azonban, hogy a királyi család mégsem hajlandó a Dănicilă-kabinetre bízni értékes örökségét! Vajon miért nem lepődünk meg?
 

Hirdetés