Fotó: a Peleș-kastély nem hivatalos Facebook-oldala.
régi szép idők
papmeli
2019. február 13. szerda, 11:35
Bukarest ismét megvásárolná a királyi családtól a Peleș-kastélyt.

Hasonló törekvés létezett már a román kormány részéről, akkor a gazdasági válság vetett véget a tranzakciónak. 2010-ben 30 millió eurót fizetett volna a sinaiai Peleș-kastélyért. A bukaresti kabinet most újra felvetette, hogy megvenné, amennyiben a királyi család hajlandó megválni tőle.

I. Mihály királynak 2007 márciusában szolgáltatták vissza a Peleş és Pelişor kastélyokat, az állam azóta potom pénzért bérli az értékes sinaia-i műemlékeket. A kettőért és a hatalmas területért 11 ezer lejes havibért fizet a királyi családnak, a Peleş-kastély

bére 6 ezer lej, azaz alig két lej négyzetméterenként.

A művelődési minisztérium azonban így sem elégedett, és úgy véli, az lenne a legjobb, ha az egyébként európai szinten egyedülálló épület visszakerülne állami tulajdonba. Főleg, hogy a törcsvári kastély után ez a leglátogatottabb romániai műemlék, évente egymillió, zömében külföldi turista keresi fel.

A királyi család cáfolta, hogy eddig tárgyalásokat folytattak volna a kastély eladásáról. Erre úgy tűnik, márciusban lenne megfelelő alkalom, ekkor esedékes ugyanis az újabb, három évre szóló bérleti szerződés aláírása. A sinaiai Peleș-kastélyt

Európa legértékesebb kastélyai között tartják számon.

41 évig épült, a munkálatok 1875-ben kezdődtek el I. Károly király parancsára. 160 szoba és 30 fürdőszoba van benne, építésre annak idején 16,4 millió aranypénzt költöttek, de berendezése is rendkívül értékes. A kormány 2010-ben 30 millió eurót ajánlott érte.

Az elmúlt években leromlott az állapota, tavaly például arról írtunk, hogy nem működött a fűtés az épületben és gombásodás fenyegette a díszes berendezést. 4 millió euróra lenne szükség csak a sürgős javítási munkálatokra, de a királyi családnak bevallása szerint nincs ennyi pénze. A kormány közben azzal takarózik, hogy nem fektethet be egy magántulajdonban lévő épületbe.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29921
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.