Fotó: a Peleș-kastély nem hivatalos Facebook-oldala.
régi szép idők
papmeli
2019. február 13. szerda, 11:35
Bukarest ismét megvásárolná a királyi családtól a Peleș-kastélyt.

Hasonló törekvés létezett már a román kormány részéről, akkor a gazdasági válság vetett véget a tranzakciónak. 2010-ben 30 millió eurót fizetett volna a sinaiai Peleș-kastélyért. A bukaresti kabinet most újra felvetette, hogy megvenné, amennyiben a királyi család hajlandó megválni tőle.

I. Mihály királynak 2007 márciusában szolgáltatták vissza a Peleş és Pelişor kastélyokat, az állam azóta potom pénzért bérli az értékes sinaia-i műemlékeket. A kettőért és a hatalmas területért 11 ezer lejes havibért fizet a királyi családnak, a Peleş-kastély

bére 6 ezer lej, azaz alig két lej négyzetméterenként.

A művelődési minisztérium azonban így sem elégedett, és úgy véli, az lenne a legjobb, ha az egyébként európai szinten egyedülálló épület visszakerülne állami tulajdonba. Főleg, hogy a törcsvári kastély után ez a leglátogatottabb romániai műemlék, évente egymillió, zömében külföldi turista keresi fel.

A királyi család cáfolta, hogy eddig tárgyalásokat folytattak volna a kastély eladásáról. Erre úgy tűnik, márciusban lenne megfelelő alkalom, ekkor esedékes ugyanis az újabb, három évre szóló bérleti szerződés aláírása. A sinaiai Peleș-kastélyt

Európa legértékesebb kastélyai között tartják számon.

41 évig épült, a munkálatok 1875-ben kezdődtek el I. Károly király parancsára. 160 szoba és 30 fürdőszoba van benne, építésre annak idején 16,4 millió aranypénzt költöttek, de berendezése is rendkívül értékes. A kormány 2010-ben 30 millió eurót ajánlott érte.

Az elmúlt években leromlott az állapota, tavaly például arról írtunk, hogy nem működött a fűtés az épületben és gombásodás fenyegette a díszes berendezést. 4 millió euróra lenne szükség csak a sürgős javítási munkálatokra, de a királyi családnak bevallása szerint nincs ennyi pénze. A kormány közben azzal takarózik, hogy nem fektethet be egy magántulajdonban lévő épületbe.

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.