Rég nem hőbörögtek a román szélsőjobbosok, ezúttal a melegfelvonulás szolgálja az apropót

Pár órás eltéréssel, alig pár száz méterre egymástól tüntetnek a melegek mellett és ellen Kolozsváron.
Hirdetés

Ahogy a tavaly megígérték, idén már nem hagyták magukat a Szamos mellé száműzni a kolozsvári LMBTQ-közösség tagjai: sikerült elérniük, hogy Kolozsvár belvárosában, a Főtéren, illetve a kolozsvári tüntetések szokásos útvonalán felvonulva követelhessenek a többséggel egyenlő jogokat és toleranciát.

A melegfelvonulás engedélyeztetése látszólag simán ment, ahhoz képest, hogy Kolozsvár önkormányzata az elmúlt két évben mondvacsinált okokkal tagadta meg tőlük a belvárosi demonstráció lehetőségét. Valószínűleg biztonsági szempontok is közrejátszottak abban, hogy megpróbálták távol tartani a melegfelvonulás résztvevőit a Új Jobboldal ellentüntetőitől, és ehhez kihasználták azt is, hogy a Szamos természetes választóvonalat képezett a helyszínek között.

Idén először tehát megszűnik ez az elszigeteltség,

nemcsak ugyanazon a napon, de néhány órás eltéréssel, egymástól pár száz méterre (sőt, a felvonulás részben érinti az Új Jobboldal helyszínét) demonstrálnak a melegek ellen és mellett.

A kolozsvári Pride szombaton (június 15-én) 17 órától kezdődik a Főtéren, a felvonulás pedig Eroilor/Deák Ferenc utca – Honvéd/Dorobanților – 21 Decembrie 1989/Magyar sugárút útvonalon halad, végül visszatér a Főtérre. Az LMBTQ-közösség célja láthatóvá válni a többség számára mindaddig,

  • amíg a melegkérdés meg nem szűnik kampánytéma lenni;
  • amíg a szexuális kisebbségek tagjai ugyanazokkal a jogokkal nem bírnak, mint a többség tagjai;
  • amíg a nemi identitás nem ad okot a diszkriminációra;
  • amíg ugyanolyan emberként kezeli őket a társadalom, mint bárki mást;
  • és amíg üldöztetésük meg nem szűnik.

Céljuk továbbá, hogy a többség olyannak lássa a szexuális kisebbségeket, amilyenek valójában, és nem úgy, ahogy mások akarják láttatni őket. Ennek jegyében nemcsak a felvonulásra várják az érdeklődőket, hanem egy – már elkezdődött – fesztiválra is, melynek programja itt található.

Az Új Jobboldal szintén szombaton, 13 órától gyülekezik a Bocskai téren,

Hirdetés

az ortodox katedrális előtt. Ők a melegek jogkövetelései ellen nyilvánulnak meg, de az ellen is tiltakoznak, hogy a kolozsvári önkormányzat beengedi őket a belvárosba. A tüntetés szervezője az Új Jobboldal és a 2018 októberében tartott, elbukott családügyi referendum támogatói köre.

A tüntetésre várják a kulturális és civil szervezeteket, a vallási közösségeket, és minden olyan románt, aki elkötelezett a hagyományos család és nemzeti-keresztény értékrend mellett. Szerintük ideje megvédeni a méltóságot és a természetességet egy hangos kisebbségtől, melynek tagjai „neomarxista aktivisták” és a „homoszexualizmus hívei”.

Remélhetőleg nem kerül sor incidensre egyik felvonuláson sem, és nem ismétlődik meg az az eset, amikor egy melegjogvédő színésznőt akarata ellenére, sírva vittek el a csendőrök, mert beszólt az egyik szónoknak az Új Jobboldal tüntetésén.

Hirdetés