A román trikolór volt a belépő a pápához Csíksomlyón? Megszűrte a magyar közméltóságokat a kormányőrség

Kató Béla református püspököt és több magyar közéleti szemlélyiséget sem engedtek be a VIP-zónába.
Hirdetés

Az államelnöki hivatal rendvédelmi szervének újabb visszaéléseire derült fény Ferenc pápa csíksomlyói látogatása kapcsán. Miután a pápa távoztával kibukott, hogy a kormányőrség letakartatta a magyar feliratot a katolikus egyház fejének miseruháján, most az is felszínre került, hogy a SPP-sek megszűrték a magyar meghívottakat, hiába volt belépőjük a VIP-szektorba.

A Krónika több megszólaló elmondása alapján arról ír, hogy a kormányőrség akadályozta a magyar közéleti szereplők bejutását a VIP-zónába, ahova a belépőjük szólt, míg a román zászlóval érkezőket azonnal előre, a tévékamerák számára is jól látható helyre tessékelte. A lapnak elsőként Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke mondta el, hogy

a kormányőrség egyszerűen megtagadta a belépését a VIP-szektorba.

Hiába mutatkozott be, és vette elő a belépőjét, az őrök – a pápa érkezésére hivatkozva – megálljt parancsoltak. „Református püspökként nem a pápáért mentem Csíksomlyóra, hanem a római katolikus magyar testvéreinkért. Akár végigállhattam volna a misét, vagy leülhettem volna valahol távolabb, a fűbe. De már én sem vagyok fiatal, ráadásul négy órája voltam talpon” – panaszolta a püspök. Elmondta, meggyőződése szerint

az volt a cél, hogy az erdélyi magyar jelenlétet minimalizálják a Szentszék előtt.

Erre utal, hogy a püspökön kívül több erdélyi és magyarországi közéleti szereplővel is hasonló módon jártak el a kormányőrség emberei.

Ezek egyike Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki Budapestről ment Csíksomlyóra, de nem engedték be. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke csak bő húszperces várakozás és egyezkedés után jutott be.

Hirdetés

Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat elnökét sem engedték be, akárcsak Kozma Mónikát, a Pro Economica Alapítvány vezetőjét. Utóbbi elmondta, miközben több magyarországi és erdélyi magyar tisztségviselőt közel fél óráig várakoztattak, a román népviseletben és zászlóval érkezők mosolyogva besétálhattak a szektorba.

További részletek a Krónika cikkében.

Hirdetés