Rossz hírünk van azoknak, akik szeretnek egy parkban ücsörögve cigizni

Az USR törvénytervezete lesújt a dohányiparra, de nem kíméli a dohányosokat sem.
Hirdetés

Alig nyugodtak bele a dohányosok, hogy kitiltották a dohányzást a nyilvános zárt terekből – értsd: kocsmákból, éttermekből, szállodákból, munkahelyekről, szolgálati autókból, folyosókról, játszóterekről, stb. –, újabb törvénytervezettel szegnék a kedvüket, hogy hódoljanak káros szenvedélyüknek. Igaz, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvénytervezete elsősorban a fiatalok körében szorítaná vissza a cigizést azzal, hogy korlátozza a dohánytermékek elérhetőségét, de azért néhány olyan rendelkezést is beiktattak, melyek minden dohányost egyformán érintenének. A tervezet ugyanakkor a dohánygyártó és -forgalmazó cégek számára is tartogat meglepetéseket.

Az USR három parlamenti képviselője – Emanuel Ungureanu, Tudor Pop és Adrian Wiener – szerdán iktatta a törvénytervezetet, melyben megtiltanák, hogy az üzletek polcain dohánytermékeket áruljanak, leszámítva az erre szakosodott dohányboltokat, illetve az erre a célra kialakított részlegeket. (Nem világos, hogy a törvény betiltaná-e például, hogy a pénztárnál áruljanak cigarettát – szerk. megj.)

Rossz hír azok számára, akik szeretnek egy padon ücsörögve elszívni egy cigarettát: az USR tervezete ezt is megtiltaná, akárcsak azokban a személygépjárművekben, amelyekben kiskorúak vagy várandós kismamák tartózkodnak. Korlátoznák a dohányipar reklámozási lehetőségeit azzal, hogy csak olyan nyilvános helyeken engedélyeznék a reklámok elhelyezését, ahol kiskorúak egészen biztosan nem fordulnak meg. A kiadványokban is tilos lenne reklámozni, leszámítva a szaklapokat, illetve a Románián kívül szerkesztett lapokat.

Visszaszorítanák a dohánygyártók szponzori tevékenységét, ugyanakkor szigorúbb büntetéseket szabnának ki a dohányzásra vonatkozó szabályok megszegésekért. Továbbá betiltanák az ingyenes termékminták terjesztését, az árkedvezményeket és az új dohánytermékek piacra dobásával járó reklámkampányokat.

A törvény kezdeményezője, Tudor Pop szerint a dohányzási törvény módosítását az USR szimpatizánsainak 82 százaléka támogatja, de azt nem árulta el, hogy milyen felméréseket végeztek erre vonatkozólag.

Hirdetés