Készültségben az ország: bármennyire is elegünk van már az esőből, egymást érik a riasztások

Az árvíz az ország 28 megyéjében okozott eddig gondot, de a java még csak most jöhet.
Hirdetés

Az elmúlt 24 órában az ország 28 megyéjében összesen 159 települést öntött el az ár, jelentős károkat okozva a lakosságnak. Háztartások, mezőgazdasági területek kerültek víz alá, autókat sodort el az árhullám, ugyanakkor 14 megyei és országos rangú utat kellett lezárni talajcsuszamlás miatt. Az időjárási előrejelzések továbbra sem adnak bizakodásra okot: szerdán a Ro-Alert rendszeren keresztül nyolc megyében – Fehér, Arad, Botoșani, Buzău, Konstanca, Galac, Tulcea és Vaslui megyékben – figyelmeztették a lakosságot, hogy további esőzés és áradás várható.

A belügyminisztérium 20 ezer alkalmazottat és 8600 műszaki eszközt helyezett készültségbe az árvízvédelem és a kárelhárítás érdekében.

Az elmúlt 24 órában összesen 30 figyelmeztetést bocsátottak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint szerdán 23 óráig az ország 26 megyéjében várható felhőszakadás, jégeső vagy vihar. Az elsőfokú riasztás a Bánságra, a Partiumra, Erdély nyugati és délnyugati részére, Olténia északi részére, Nyugat- és Észak-Moldvára, Munténia északi és keleti részére érvényes, de hegyvidéken is villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, helyenként a 35-50 litert négyzetméterenként.

A hidrológusok is figyelmeztetnek: szerdán 13 órától csütörtökön délután 4 óráig másodfokú (narancssárga jelzésű), pénteken 16 óráig első fokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendeltek el az ország több vízgyűjtő medencéjére.

Hirdetés

A belügyminisztérium közölte, hogy az elmúlt 24 órában 159 települést öntött el az ár: 240 házat, 82 pincét/alagsort, 690 udvart, 57 melléképületet, 5 közigazgatási hivatalt, 5 gazdasági egységet és 21 utcát.

Jelenleg egy országos úton (DN 73D/Argeș) és két megyei úton (203K/Buzău, DJ 205D/Vrancea), ugyanakkor Bukarest körgyűrűjén zárták le a forgalmat. A vasúti közlekedést két szakaszon érintette az árvíz, Buzău és Galac megyékben.

Hirdetés