A Nemzeti Összetartozás Napján gyűltek egybe a magyar irodalom Kárpát-medencei erői

A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.
Hirdetés

A Kárpát-medencei magyar irodalmi műhelyek közti kapcsolatok elmélyülését reméli Karácsonyi Zsolt attól a találkozótól, amelyen több határon túli magyar írószervezet képviselője is jelen volt a széphalmi Kazinczy-kertben. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke szerint a magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai írók, irodalmárok közti kapcsolat eddig is létezett, az utóbbi években kifejezetten megerősödött, a közeljövőben pedig remélhetőleg állandósulni fog.

Karácsonyi szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a tanácskozást – amely informális jellegű volt ugyan, de az összmagyar irodalom fontos kérdései kerültek terítékre – a Nemzeti Összetartozás Napján, vagyis a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján tartották, és azt megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.

Az irodalmárok közül az E-MIL elnökén kívül jelen volt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, valamint részt vettek többek közt a Magyar Írószövetség, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület képviselői is.

A széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában tartott megbeszélésen jelen lévő irodalmi szervezetek és műhelyek, illetve a PIM együttműködési megállapodást kötöttek. Ennek értelmében „a magyar irodalom Kárpát-medencei erőinek egybegyűjtése céljából” együttműködnek abban, hogy a magyar irodalmat népszerűsítsék Közép-és Kelet-Európában, valamint a Balkán régióban.

Hirdetés

„Az élő irodalom képlete legfontosabb elemének az olvasót tekintjük. Ezért a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség munkáját hiánypótlónak tartjuk, segítjük abban, hogy minél szélesebb körben, minél több magyar olvasóhoz jussanak el kortárs magyar szerzők, a magyar irodalom alkotásai. Valljuk, hogy az anyanyelvi kultúra megtartó erővel bír”

– fogalmaztak a keretmegállapodás aláírói, akik megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírhelyét is.

Hirdetés