Az úzvölgyi katonatemető visszaadására szólította fel Dormánfalvát Bákó megye prefektusa

Pontosabban arra, hogy vonja vissza azt a határozatát, amellyel saját közvagyonának nyilvánította a területet.
Hirdetés

Bákó megye prefektusa felszólította Dormánfalva önkormányzatát, hogy vonja vissza azt a március 29-i határozatát, amellyel a város közvagyonába sorolta be az úzvölgyi katonatemető területét.

A prefektusi intézkedés abból a levélből derül ki, amelyet a hivatal Hargita Megye Tanácsának küldött, és amelyet Borboly Csaba osztott meg a honlapján. Ebben Bákó megye prefektusa azt írja, június 25-ig adott határidőt a dormánfalvi önkormányzatnak a határozat visszavonására, utána bíróságon támadja meg. A határozat bírósági megtámadása automatikusan felfüggeszti annak hatályát a jogerős ítélet kimondásáig.

Magát a felszólítást Tánczos Barna szenátor tette közzé Facebook-oldalán:

A felszólításban a prefektus arra a 2010-es kormányrendeletre is hivatkozik, amely az úzvölgyi katonatemetőt csíkszentmárton közvagyonaként említi, és a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei építésfelügyelet után a negyedik állami intézmény, amelyik gyakorlatilag illegálisként kezeli Dormánfalva építkezését a temetőben.

Maricica Luminița Coșa prefektus azt is közölte a megyei tanáccsal, hogy hivatala elindította Bákó megye és Hargita megye közötti határvita rendezését azzal, hogy kérte a határt megállapító bizottság Bákó megyei tagjainak kijelölését. 

Hirdetés

Dormánfalva a katonatemető közvagyonná nyilvánításával indította el a temető román parcellájának kialakítását, amellyel pattanásig feszült helyzetet teremtett a magyarok és románok között.

Az ügyet ma részletesen ismertette Klaus Iohannis államfővel is Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, miközben az államfő ma arról konzultál a pártok delegációival, hogyan ültessék alkotmányba a május 26-i népszavazás igazságügyi kérdésekben született eredményét.

Iohannis végighallgatta az RMDSZ javaslatát a katonatemető ügyének rendezésére, de választ nem fogalmazott meg rá, az ügy rendezése egyébként is a kormány feladata, számolt be a konzultációról Kelemen Hunor. Az RMDSZ azt javasolja, hogy távolítsák el az áprilisban a román katonáknak illegálisan emelt emlékművet és az ötven betonkeresztet, mert az elesett román katonák emlékének sem tesz jót a tudat, hogy a betonkereszteket másik hadsereg katonáinak sírja fölé állították, és a temető mellett hozzanak létre külön parcellát, amelyet az elesett román katonák emlékének szentelhetnek.

 

Hirdetés