Az ellenzék meg akarja buktatni a kormányt, a kormányzástól viszont fázik

Egyszerű, mint a pofon! Senki sem akar nyilvános öngyilkosságot elkövetni a fenyegető lakossági megszorítások kapcsán. De mi van, ha a szocik lelépnek, ahogy szokták?
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg za Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Bár azzal fenyegetőzik, hogy majd, valamikor, június vége felé bizalmatlansági indítványt nyújt be, az ellenzék most nem nagyon szeretne kormányozni. A Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egyenlőség és Szolidaritás Pártja koalíció (USR–PLUS) azt állítja, hogy nem rendelkezik a parlamenti választás által biztosított legitimálással, az RMDSZ a magyar érdekek érvényesítésétől teszi függővé a bizalmatlansági indítvány megszavazását. Senki sem beszél a jövendőbeli kormányfő személyéről, valamiféle kormányzási paktumról, egy minimális kormányprogramról.

Ha szándékukban állt volna kormányozni, mára már teljesítették volna ezeket a minimális feltételeket.

Érthető. Nem felejtették el a 2010-es leckét, amikor Băsescu és Boc politikai öngyilkosságot követett el, hogy kivezessék az országot abból a finanszírozási válságból, amelyben Tăriceanu hagyta az országot. Ha most belemennének a kormányzásba, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR–PLUS-nak fájdalmas visszametszéseket kellene végrehajtaniuk a lakosságnak már megadott jövedelmekből, az állam működésével kapcsolatos költségekből. Márpedig ezt maximálisan kihasználná egy ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD). Mindezeket a számításokat az ellenzéki pártok vezetői is elvégezték és nem tolonganak a kormányzásba.

Minden a parlamenti többségtől is függ. A Cioloş-kormányt a PSD-ból és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló parlamenti többség fékezte és zsarolta. Ezért nem tudott túl nagy eredményeket felmutatni 2016-ban. Ezen kívül Victor Pontának is jelentős beleszólása lesz a dolgokba, aki a jelenlegi és a PSD-től esetleg a Pro Románia Párthoz (PPR) szökő parlamenti képviselőkkel egyik vagy másik fél felé billentheti a mérleg nyelvét. De semmi esetre sem akar kormányra lépni.

Az ellenzéki pártok terve. Mindegyik ellenzéki párt azt szeretné, ha a többiek kormányoznának, vagy legalább a PSD–ALDE maradjon a 2020-as parlamenti választásig és ezáltal minél nagyobb eredményt biztosítsanak maguknak a következő választáson.

És mi van, ha a PSD–ALDE távozik a kormányból?

Ez nagyon is lehetséges. Ha elveszti a Képviselőház vezetését, a nép ügyvédje (ombudsman – a szerk.) tisztséget, ha Dragnea nélkül már nem tudja könnyedén a saját embereiknek osztogatni a költségvetési pénzeket, ha a jelenlegi parlamenti többség nulla felé tendál, akkor minek maradna még kormányon? Szinte mindig ezt tette. A választás előtt egy évvel távozott a kormányból és az őt követő kormányt terhelő nehézségeket kihasználva kampányolt. A lakosság azt érti, amikor „adnak”, amikor „elvesznek”, azt már nem.

Hirdetés

Abban a paradox helyzetben vagyunk, amelyben az ellenzék meg akarja buktatni a kormányt, de kormányozni nem. Ha a PSD–ALDE úgy dönt, hogy távozik a kormányból, mert már nem érdeke kormányozni, akkor lesz majd nagy vonakodás, hogy ki vegye át a kormányzást. Sőt, az ellenzéki pártok fő vezetői az EP-be mennek, havi 18 000 euróért. Lemondanának ők erről a pozícióról és fizetésről, hogy egy miniszteri tisztségben kövessenek el (politikai) „öngyilkosságot, ahol fájdalmas megszorításokat kellene végrehajtaniuk? Nem nagyon hinném!

Mit tesz majd Iohannis elnök?

Meg kell majd oldania mandátuma legnehezebb gondját. Meg kell győznie az ellenzéket, hogy vállalja a kormányzást. Nehéz megmondani, sikerül-e ez majd neki, vagy sem. Ha a PSD–ALDE felfogja a kormányzásból való távozás előnyeit, a legutóbbi választás és Dragnea börtönbe vonulása által kialakított új kontextusban, akkor valakinek kormányoznia kell. Akkor fogjuk meglátni az ellenzéki pártokat ma vezetők politika érettségének próbáját.

Dragnea nélkül a PSD–ALDE kormányzás kevésbé tűnik károsnak

Dăncilă kormányfő kizárta Anca Alexandrescut és ugyanez a sors vár Darius Vâlcovra is (időközben lemondott – a szerk.). És mi lesz a Vâlcov által megalkotott kormányprogrammal? Érvényes még, vagy sem? Az igazságszolgáltatás esetében nagyjából tisztázódtak a dolgok. Dăncilă és Birchall többé nem akar hozzányúlni az igazságszolgáltatáshoz, ami „mindnyájunkat megölt”, ahogy azt Dăncilă kormányfő nyilatkozta. Az EB befolyása még nagyobb lesz most, hogy Dragnea börtönben van, Tăriceanu pedig (politikai) „kómában”.

Következtetés

A PSD–ALDE kormányzás folytatása lenne a legjobb megoldás. Vigyék végig, vagyis 2020-ig a keresztjüket és bizonyítsák be a lakosságnak, hogy képesek teljesíteni a kormányprogramban tett ígéreteiket. Ha pedig nem, akkor veszítsék el még szégyenletesebben a 2020-as választást. Sajnos, a jelenlegi koalíció is érti, hogy siralmasan kudarcot fog vallani és visszavonul a kormányból, ahogy azt a PSD és az ALDE felől egyesek már mondogatják. Akkor pedig majd kiderül az ellenzék politikai érettsége és felelősségérzete.

Hirdetés