Ezt mondta Ferenc pápa egy váradi magyar újságírónak útban Róma felé

A felekezetek és a nemzetiségek közötti kapcsolatok alakításáról kérdezték.
Hirdetés

Nem zárult le Ferenc pápa romániai polgároknak szóló üzeneteinek sora azzal, hogy gépe felszállt Róma irányába: miközben Twitteren is üzent, nyilatkozott is látogatása tanulságairól.

A szokás ilyenkor az, hogy a pápa a repülőgépen is beszélget az újságírókkal. Az első két kérdést rendszerint azon ország újságírói tehetik fel, ahol éppen járt. Most pedig úgy alakult, hogy a román közszolgálati televízió után a nagyváradi római katolikus püspökség sajtófelelőse, Micaci Cristian tehette fel a második kérdést.

Aki nevének írásmódja ellenére magyar, és a Mária Rádió tudósítójaként is dolgozik.

Kérdésében azt firtatta, a pápa szerint hogyan kellene alakítanunk a felekezetek (különösképpen a katolikus kisebbség és az ortodox többség), az etnikumok, valamint a politika világa és a civil társadalom közötti kapcsolatokat?

Ferenc pápa úgy válaszolt: a kapcsolatokat jellemezze a kinyújtott kéz magatartása, amikor konfliktusok vannak. 

„Ma egy fejlődésben levő ország a születések magas számával, mint nálatok, egy ilyen jövővel nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ellenségei legyenek. Mindig egy közeledési folyamatot kell megvalósítani: a különböző nemzetiségek, vallási felekezetek és elsősorban két keresztény között… Ez az első: mindig a kinyújtott kéz és a másik meghallgatása”

Hirdetés

– mondta a pápa.

Az ortodoxiával és az ökumenizmussal kapcsolatban is elmondta véleményét.

„Van egy nagy pátriárkátok, aki egy nagy szívvel rendelkező, nagy tudású ember. Ismeri a Sivatagi atyák (egyiptomi remeték) miszticizmusát, a lelki misztikát, Németországban tanult… de egyben az ima embere is. Könnyű közel kerülni Dániel pátriárkához: könnyű, mert testvéremnek érzem őt, és testvérként beszéltünk egymással. Nem mondom neki azt, hogy „De ti miért…”, és ő nem mondja azt nekem, hogy „De ti miért…”, hanem együtt járunk! Mindig ez a gondolat áll előttünk: az ökumenizmus nem azt jelenti, hogy érjünk a meccs, a viták végére; az ökumenizmust együtt járva valósítjuk meg. Együtt járva. Együtt imádkozva. Az ima ökumenizmusa ez. Történelmünkben jelen van a vér ökumenizmusa: amikor megölték a keresztényeket, nem kérdezték meg: „Te ortodox vagy? Te katolikus vagy? Te luteránus vagy? Te anglikán vagy?” Nem. „Te keresztény vagy” és a vér egybefolyt. A tanúságtétel ökumenizmusa egy más ökumenizmus; az ima, a vér, a tanúságtétel ökumenizmusa”

– válaszolta Ferenc pápa.

Hirdetés