Băsescu előre védekezik a besúgás vádja ellen

Két jelentést lobogtatott bele a nyilvánosságba az Antena3 tévé az ő fedőnevével.
Hirdetés

Nincsenek általa írt vagy aláírt dokumentumok vagy a Securitate kiállította számlák a CNSAS őrizte dossziéjában – védekezik Traian Băsescu volt államfő a Facebookon, mivel ismét napirendre került a létező vagy nem létező szekus múltja. 

Az Antena3 televízió ugyanis két, Petrov jegyezte jelentést mutatott be vasárnap esti műsorában, Petrov néven pedig állítólag Traian Băsescu jelentett a Securitaténak. A két jelentés Băsescu Tengerészeti Intézetbeli kollégáiról szól, és nem Băsescu dossziéjából, hanem a célszemélyek dossziéiból került elő.

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) nemrég indított pert annak megállapításáért, hogy Băsescu együttműködött-e a Securitatéval vagy sem. Azért pert, mert a CNSAS már nem jelent ki semmit önhatalmúlag, minden ilyesmit a bíróságra bíz, viszont jelentek meg olyan dokumentumok közben, amelyek arra engednek következtetni, hogy Băsescu jelentett a Secunak. Ezek közül szerezhetett meg párat az Antena 3 televízió.

Băsescu a Facebookon csak azt foglalta össze, ami eddig is ismert volt: a dossziéjában, illetve a dosszié mikrofilmjén nincs olyan irat, beszervezési nyilatkozat vagy jelentés, amit ő írt volna vagy aláírt volna, és a Securitate sem állított ki számlát az ő nevére, amivel esetleges jelentéseit honorálta volna.

A volt Securitate irattárát a SRI 2006-ban adta át a CNSAS-nak épp Băsescu államfői, illetve CSAT-elnöki minőségében kiadott rendelete nyomán, emlékeztet Băsescu, ahogy arra is, hogy eddig a CNSAS négyszer állított ki igazolást arról, hogy nem működött együtt a Securitatéval mint politikai rendőrséggel. (Ilyen nyilatkozatot kötelező mellékelni, ha valaki választott politikai tisztségre jelentkezik.)

Hirdetés

Băsescu még mindig abban reménykedik, hogy az ügyet a bíróság folytatja le, és nem lesz belőle médiacirkusz, de ezzel a kívánságával valószínűleg elkésett.

 

Hirdetés