Romániai madarak százezreiből készül az olasz pacsirtanyelv-pástétom

Itt még szabad vadászni az énekesmadarakat. Jönnek is a külföldi vadászok, hozzák az eurókötegeket.
Hirdetés

Nem, ez nem vicc, tényleg létezik pacsirtanyelv-pástétom, Olaszországban bolondulnak érte. Csakhogy az európai országok többségében betiltották az énekesmadarak, köztük a mezei pacsirta vadászatát, befogását, pár államban azonban még ma is lehetséges. És nem, nem feltétlenül a vadkelet országairól van szó, hiszen Románia, Görögország, Ciprus és Málta mellett Franciaországban és Olaszországban is engedélyezett a pacsirtavadászat. Ámde a két nyugati országban mára gyakorlatilag kiirtották a mezei pacsirtát (számuk az intenzív mezőgazdaság miatt is csökkent), így az erre szakosodott vadászok többek között

Romániában vadásszák le a kis madarakat, hogy aztán jó áron adják el az ínyenc fogásokat kínáló éttermeknek.

Már ha sikerül átcsempészni a határokon, azokon az országokon, ahol viszont tilos az ilyesmi.

A bukaresti vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium az idei és a jövő évi május közötti egy évre mintegy 440 ezer pacsirta levadászását engedélyezte, a Ioan Deneş miniszter aláírását viselő rendelet május közepén jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Ez a szám enyhén kisebb, mint a tavalyi időszakra jóváhagyott 447 ezer, de az elmúlt öt évben nagyjából ugyanennyi pacsirtát lehetett lelőni. A „csúcsév” a 2014-2015-ös szezon, akkor több mint 680 ezer példány levadászására adott ki engedélyt a minisztérium.

A hatóságok magasról tesznek a szakemberek véleményére.

Ugyanis a pacsirtavadászat zsíros összegeket hoz az államkasszába.

Hirdetés

A Romániai Ornitológiai Társaság is hiába ellenzi a mezei pacsirta vadászatát. Ovidiu Bufnilă, a szervezet szóvivője azt mondta a Hotnews-nak, hogy a pacsirtavadászok tulajdonképpen orvvadászok, mivel a pacsirtát röptében nem lehet megkülönböztetni a többi, hasonló méretű madártól, így a vadászok elkerülhetetlenül más fajokat is irtanak.

Romániában egyébként 1996-tól engedélyezték a pacsirtavadászatot. 2006-ban betiltották, de pár év múlva ismét engedélyezték és 2010-től öt évig meg is duplázták a kilövési kvótát. Négy évvel ezelőtt kezdett csökkenni ez a szám, de, mint látható, még mindig százezres nagyságrendű.

 

Hirdetés