Mit gondol, hajlandó átadni a stafétát az ellenzéknek Dăncilă és a PSD?

Vajon elfogadhatónak tartják az előre hozott választást?
Hirdetés

Sokk és pánik uralkodik a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Pártban (PSD), miután jókora vereséget szenvedtek a vasárnapi európai parlamenti választáson, hétfőn pedig a legfelsőbb bíróság jogerősen három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Liviu Dragnea pártelnököt, aki már a büntetés-végrehajtási szervek vendégszeretetét élvezi.

A párt vezetősége keddre két válságtanácskozást is összehívott, hogy megpróbálják kisütni, hogyan lehet kimászni ebből a katyvaszból.

A PSD vezetését ideiglenesen átvevő Viorica Dăncilă miniszterelnök, a párt ügyvezető elnöke állítólag jelentős kormányátalakítást szeretne, amely során a belügy-, illetve a külügyminiszter talpára is útilaput kötne.

Vannak ugyanakkor olyan hangok is, amelyek szerint a vasárnapi választáson a polgárok a PSD tudtára adták: nem akarják tovább kormányon látni, ezért a kormánynak le kell mondania, a pártnak pedig ellenzékbe kell vonulnia. Ezt többek között Cosmin Necula, Bákó szociáldemokrata polgármestere vetette föl.

Mások szerint előre hozott választást kellene tartani.

És akkor most következik a válasz a címben és a leadben föltett kérdésre.

Hirdetés

Természetesen föltették a PSD-t jelenleg irányító Viorica Dăncilának is, hogy hajlandó lenne-e távozni, és előre hozott választást kiírni.

„Nem, nem jelentenek opciót”

– így válaszolt a kérdésre, miszerint fölmerül-e alternatívaként az előre hozott választások megrendezése.

Azért a párt és a kormány jelenlegi helyzetét látva ezt nem jelentenénk ki ennyire határozottan.

 

Hirdetés