Meleşcanu bocsánatot kér a külföldön elszabotált szavazás miatt

Kivizsgálja a kilométeres sorokat az urnák előtt, ígéri.
Hirdetés

Ahogy elvitték a börtönbe Liviu Dragneát, rögtön bocsánatot kért Teodor Meleşcanu, a PSD-ALDE koalíciós kormány külügyminisztere a külképviseleteken katasztrofális módon megszervezett szavazás miatt. 

Vasárnap nagyon sok nyugat-európai nagyvárosban kilométeres sorok alakultak ki az európai parlamenti választáson voksolni kívánó román állampolgárokból, és a sorok olyan lassan haladtak, hogy volt, aki 8-9 óra várakozás után tudott csak szavazni, vagy még akkor sem. A miniszter pedig az erről tanúskodó felvételek láttán sem volt hajlandó eddig nyilvánosan elismerni, hogy hibáztak.

Teodor Meleşcanu azt ígérte mai közleményében, minden olyan országban kivizsgáltatja a voksolás lassú menetének okait, ahol nagy sorok alakultak ki, és intézkedik, hogy ilyesmi mégegyszer ne ismétlődhessen meg. Azt állítja, a legutóbbi választás óta 441-re emelték a külföldi szavazókörzetek számát, de most sürgősen megvizsgáltatja azt is, be lehet-e vezetni másféle szavazást, amely inkább megfelel a diaszpóra igényeinek.

Ellenzéki pártok évek óta szorgalmazzák a levélszavazat és az elektronikus szavazat bevezetését a román voksolási rendszerbe.

A külügyminisztérium és a Külföldi Szavazókörzetek Választási Bizottsága vasárnap este írásban kérte a Központi Választási Bizottságtól a szavazás idejének meghosszabbítását a külföldi szavazókörzetekben, a BEC azonban elutasította. A BEC nem térhet el a voksolásnak a kormány által megszabott lebonyolítási módjától.

Hirdetés

A Recorder összeállítása a külföldön botrányosan zajlott szavazásról:

 

Hirdetés