Fotó: Vlad Ursulean
Voks populi
szabot
2019. május 26. vasárnap, 23:36
Egy egyszerű, adminisztratív húzással és egy brassói román rendőrrel.

München volt az egyik legdurvábban eldugult külképviselet, napközben ezrek álltak sorban, hogy szavazhassanak. Az este kilenc órai urnazárás közeledtével a sorbanállás spontán tüntetéssé alakult a szavazás megrendezésének módja ellen, közvetítette Facebook-oldalán Vlad Ursulean újságíró, aki egész nap ott tartózkodott.

A feszültség növekedése miatt kiszálltak a helyszínre a német rohamrendőrök, akik Ursulean szerint azt találták ki, hogy körbekordonozták a még nem szavazott tömeget, és úgy tekintik, hogy így mindenki a konzulátus területén tartózkodik, vagyis szavazhat. A szabály ugyanis az, hogy azok szavazhatnak 9 óra után, akik 9-kor még a szavazókörzet területén tartózkodnak.

Ursulean szerint a kedélyek megnyugtatásában nagy szerepet játszott az egyik rohamrendőr, aki – brassói lévén – románul szólt a háborgó tömeghez.

Van aki már nyolc órája áll sorban, hogy szavazhasson, de sokan feladták napközben, és inkább elmentek.

Hasonló helyzet alakult ki napközben Valenciában, Amsterdamban, Hágában, Stuttgartban, Londonban, Lutonban és több más nyugat-európai városban. Bukarestben több százan gyűltek össze a Victoria-téren, hogy a kormány székhelye előtt követeljék, hogy a kormány engedje szavazni a nyugat-európai városokban voksolásra váró román állampolgárokat.

Kolozsváron tucatnyian gyűltek össze a memorandisták emlékharangjánál, és szimbolikus sort formáltak.

Klaus Iohannis államfő a kormány lemondását kérte urnazárás utáni beszédében többek között a határon túli szavazás katasztrofális lebonyolítása miatt. A PNL és az USR-PLUS szövetség Teodor Meleșcanu külügyminiszter távozását követeli, a PNL büntetőfeljelentést is tett a határon túl élő románok szavazati jogának elszabotálása miatt.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.