Fotó: Vlad Ursulean
Voks populi
szabot
2019. május 26. vasárnap, 23:36
Egy egyszerű, adminisztratív húzással és egy brassói román rendőrrel.

München volt az egyik legdurvábban eldugult külképviselet, napközben ezrek álltak sorban, hogy szavazhassanak. Az este kilenc órai urnazárás közeledtével a sorbanállás spontán tüntetéssé alakult a szavazás megrendezésének módja ellen, közvetítette Facebook-oldalán Vlad Ursulean újságíró, aki egész nap ott tartózkodott.

A feszültség növekedése miatt kiszálltak a helyszínre a német rohamrendőrök, akik Ursulean szerint azt találták ki, hogy körbekordonozták a még nem szavazott tömeget, és úgy tekintik, hogy így mindenki a konzulátus területén tartózkodik, vagyis szavazhat. A szabály ugyanis az, hogy azok szavazhatnak 9 óra után, akik 9-kor még a szavazókörzet területén tartózkodnak.

Ursulean szerint a kedélyek megnyugtatásában nagy szerepet játszott az egyik rohamrendőr, aki – brassói lévén – románul szólt a háborgó tömeghez.

Van aki már nyolc órája áll sorban, hogy szavazhasson, de sokan feladták napközben, és inkább elmentek.

Hasonló helyzet alakult ki napközben Valenciában, Amsterdamban, Hágában, Stuttgartban, Londonban, Lutonban és több más nyugat-európai városban. Bukarestben több százan gyűltek össze a Victoria-téren, hogy a kormány székhelye előtt követeljék, hogy a kormány engedje szavazni a nyugat-európai városokban voksolásra váró román állampolgárokat.

Kolozsváron tucatnyian gyűltek össze a memorandisták emlékharangjánál, és szimbolikus sort formáltak.

Klaus Iohannis államfő a kormány lemondását kérte urnazárás utáni beszédében többek között a határon túli szavazás katasztrofális lebonyolítása miatt. A PNL és az USR-PLUS szövetség Teodor Meleșcanu külügyminiszter távozását követeli, a PNL büntetőfeljelentést is tett a határon túl élő románok szavazati jogának elszabotálása miatt.

 

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.