Bréking nyúz! Liviu Dragnea börtönbe ment

Három és fél év letöltendőt kapott.
Hirdetés

Ennyi volt: megszületett hétfőn a jogerős ítélet Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen a Teleorman megyei önkormányzat fiktív alkalmazottai ügyében: az öttagú bírói tanács az alapfokú ítéletet helyben hagyva három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a politikust.

Dragneát hétfő délután a bukaresti Rahova börtönbe szállították.

Az ügy még arra az időre nyúlik vissza, amikor Dragnea a Teleorman megyei önkormányzat elnöke volt, és az önkormányzatnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Főosztály két olyan nőt alkalmazott – csak papíron, mert dolgozni nem jártak be –, aki valójában a PSD-nek dolgozott.

A bírák bizonyítottnak látták, hogy Dragnea tudott az ügyről, sőt ő adott rá utasítást, így hivatali visszaélésre való felbujtás miatt elítélték.

Dragnea ellen három éve már született egy jogerős ítélet: két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, amelyben abban találták vétkesnek, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottság tagjait, hogy minél nagyobb részvételi arányt mutassanak ki, és így érvényes lehessen a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szervezett referendum.

Hirdetés