Nagyon szavazni akarnak a külföldön élő románok

Jókora sorok alakultak ki.
Hirdetés
Nagyon öntudatos polgárként viselkednek a vasárnap zajló európai parlamenti választáson a külföldön élő román állampolgárok: Európa-szerte jókora sorok kígyóznak a román külképviseletek előtt.
 
A müncheni és a stuttgarti konzulátus előtt már a reggel hét órás nyitáskor sokan várakoztak, előbbi helyszínen mintegy 200 fő, utóbbin viszont közel kétezer ember várakozott.
 
Rómában, Milánóban és Torinóban is ugyanez volt a helyzet, az olasz fővárosban még az eső sem tántorította el a szavazni akarókat.
 
Brüsszelben is a nagykövetség előtti járdára ért ki a sor vége az udvarról, de Dublinban, Bécsben, Madridban és Londonban is jókora sorok kígyóztak. Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke neki is ment Teodor Meleşcanu külügyminiszternek, és bejelentette: feljelentik, mert szerintük szándékosan hoztak létre kevesebb külföldi szavazókört, hogy a zömmel kormányellenes érzelmű külföldön élő románok közül minél kevesebben tudjanak szavazni.
 
Mint ismeretes, jelenleg mintegy négymillió román állampolgár él külföldön.
 
Egyébként az országban is sokan mentek el szavazni, a részvételi arány már egy órakor elérte a 20 százalékot, míg öt éve még délután négykor is csak 18 százalékos volt. 

Hirdetés