Egy nagyváros polgármesterének édesanyja akart választási csalást elkövetni

Csúnya ügy. Közben óriási a részvételi arány a korábbiakhoz képest. A magyar megyékben azért nem annyira.
Hirdetés
Meglehetősen kellemetlen incidensbe keveredett Konstanca szociáldemokrata polgármestere, Decebal Făgădău édesanyja: a híradások szerint tetten érték, amint több szavazólapot akart az urnába dobni.
 
A szavazókör illetékesei azonnal értesítették a rendőrséget, amely kiszállt, és kihallgatta a nőt.
 
Akiről ekkor derült ki, hogy nem más, mint a város elöljárójának édesanyja.
 
A polgármester édesapja szerint feleségének több szavazólapot adtak oda, de nem vette észre.
 
Mit is mondjunk: kínos.
 
Amúgy más rendellenességekről is érkezett híradás: a Maros megyei Mezőbándon több mint 170 szavazólapot érvénytelenítettek, miután rossz helyre ütötték az ellenőrző pecsétet.
 
Egyébként a vasárnapi szavazás nem csupán ezek miatt emlékezetes, hanem azért, mert óriási a polgárokban a voksolási vágy: míg az öt évvel ezelőtti EP-választáson 32,44 százalékos volt a nap végén a részvételi arány, most már 5 órakor meghaladta a 35 százalékot.
 
Ez kihatott az igazságszolgáltatásról és a korrupcióellenes harcról szóló népszavazásra is: bár ezen alacsonyabb a részvételi arány, már elérte az érvényességhez szükséges 30 százalékot.
 
A magyarok által nagyobb arányban lakott megyékben ugyanakkor a részvételi arány nem igazán magas: Kovászna megyében fél hatkor 32,07, Hargitában 35,92, Marosban 36,37, Biharban 39,97, Szatmárban 31,48 százalékos volt. Kolozs megye viszont nagyon hasított: 44,82 százalékos volt a részvétel.
 
Országosan eközben 37,05 százalékos volt a részvételi arány. 
 
Itt követhető valós időben, hogyan alakul a választás.

Hirdetés