Most a sepsiszentgyörgyi hősök temetőjéből kreálna ügyet a románok fóruma

A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.
Hirdetés

Le sem csitult a botrány az Úz-völgyében, máris újabb székelyföldi temetőügyet kreálna az egyik leghíresebb magyarellenes szervezet. A Ioan Lăcătuşu vezette Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak szokott munkát adni, keresztbe tenni.

Most épp a védelmi minisztériumhoz fordult, azt kérve, avatkozzon közbe azért, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat befejezze annak a sírkertnek a felújítását, melyben az első világháborús hősök vannak eltemetve, írta a Székelyhon.

Különböző nemzetiségű katonák nyugszanak itt, és a román szervezet szerint az önkormányzat „intoleráns a nem magyar hősökkel” szemben. A sírkertben az osztrák-magyar hadsereg kilencven katonáját temették külön sírba, de Lăcătuşu szerint ebben 955 román katona is nyugszik, és nem adják meg nekik a kellő tisztességet.

A fórum közleményében az úzvölgyi temető ügyére is emlékeztet – nem hagyhatták ki –, ebben a „magyar szélsőségesek” felelősségre vonását kérik a román sírok megszentségtelenítése, vandalizmus és erőszakos cselekedetek miatt.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester a lapnak elmondta, hogy a temetőben két emlékmű van. Az első világháborúban elesett német katonák emlékművének felújítása hamarosan elkezdődik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kapott támogatásból.

Hirdetés

A Sepsiszentgyörgyön elesett, illetve helyi katonáknak emlék állító obeliszket már 2014-ben felújították, de a körülötte lévő keresztek restaurálására nem találtak megoldást. Ezek mozaikozott betonból készültek, így sem lecsiszolni, sem újraírni nem lehet a neveket.

További részletek a Székelyhonon.

Hirdetés