Már a román büntetés-végrehajtási rendszer vendégszeretetét élvezi Radu Mazăre

Az egykori konstancai polgármester hosszú évekig kénytelen lesz nélkülözni a madagaszkári luxusüdülő kényelmét.
Hirdetés

Egy korszak lezárult, egy igencsak hosszúnak ígérkező szakasz pedig elkezdődött a számos korrupciós ügyben érintett, egyben pedig jogerősen kilenc év szabadságvesztésre ítélt volt konstancai polgármester, Radu Mazăre számára: miután hétfőn este hazaszállították Madagaszkárról, ahova másfél éve szökött, máris rács mögé került.

Az excentrikus megnyilvánulásai, jelmezes gigabulijai nyomán hírhedtté vált Mazăret szállító repülőgép este szállt le Bukarestben, a megbilincselt expolitikust pedig a rahovai börtönbe szállították.

Mielőtt megkezdené büntetése letöltését, 21 napra karanténba kerül. A karantén lejárta után egy lakhelyéhez közelebb eső fogházba szállítják.

A madagaszkári hatóságok május 14-én hagyták jóvá a kiadatási kérelmet, hiába folyamodott politikai menedékjogért.

A volt elöljáró ellen több bírósági ítélet született Romániában, több közülük nem jogerős. Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték. A vádirat értelmében – anyagi haszon fejében – olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza. A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai önkormányzat büdzséjét pedig 36,16 millió euróval károsítva meg. 

Hirdetés