Szokatlan ok miatt perelték be Emil Bocot az újságírók

Romániában még nem volt példa arra, hogy újságírók pereljenek be egy önkormányzatot.
Hirdetés

A kolozsvári újságírók szakmai szervezete a bírósághoz fordult, mert a városháza másfél éve nem hajlandó sajtótájékoztatót tartani. A sajtó képviselőit az háborítja fel, hogy Emil Boc csak az általa preferált orgánumok munkatársainak nyilatkozik, illetve egyirányú kommunikációt folytat, kiküszöbölve a kényelmetlen kérdéseket és az elszámoltatást, megnehezítve a sajtó munkavégzését.   

A jogalapot a 2001/544-es számú törvény adja, mely kötelezővé teszi a havonta egyszeri sajtótájékoztatót az önkormányzatok számára, sőt azt is előírja, hogy az elöljárók kötelesek válaszolni a közérdekű ügyekben feltett kérdésekre. A kolozsári városháza legutoljára 2017. december 11-én szervezett sajtótájékoztatót.

Az újságírószervezet megpróbálta békés úton rendezni a problémát, két beadványban is kérték a városházát, hogy tartsa be a törvényt, de nem érkezett válasz a tavaly januárban, illetve idén áprilisban benyújtott megkeresésre.

Romániában még nem volt arra példa, hogy újságírók pereljenek be egy önkormányzatot.  A keresetet a kolozsvári bíróság fogja tárgyalni.

A városháza egyelőre nem reagált érdemben a hírre, csak annyit közöltek, hogy megvárják a beidézést. 

Hirdetés

 

 

Hirdetés