a törvény gyors karja
Szerző: Ştefan Vlaston
2019. május 16. csütörtök, 16:03
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Feltűnőek a különbségek Sebastian Ghiţă ügyéhez képest! Tudorel Toadernek jó néhány hónapjába telt, hogy megoldja Ghiţă kiadatásának ügyét, melyet végül még csak meg sem oldott. Ghiţă köszöni szépen, még mindig Románia szomszédságában, Szerbiában csücsül. Ezzel szemben az ideiglenes igazságügy-miniszter, Ana Birchall néhány nappal elintézte azt, ami csodaszámba ment: Radu Mazăre, Dragnea régi barátja hazahozatalát. Miből fakad a különbség?

Mikor ütötte bele az orrát a dolgokba a „párhuzamos állam”, Ghiţánál vagy Mazărénél?

Radu Mazăre Dragnea közeli barátja. Liviu Dragnea: „Barátok vagyunk Radu Mazăréval és nem határolódom el tőle. Megdöbbentett, hogy étkezőasztal mellől vezették el a maszkosok.” „A megyénél sok olyan program van, melyeket Nicuşor (Constantinescu – a szerz.) indított el és melyek miatt – sajnos – most ő fizet és fizet igazságtalanul.”

Radu Mazărének is és Nicuşor Constantinescunak is „igazságtalanul” kell megfizetnie. Radu Mazărét pedig éppen nemrég ítélte el 9 év börtönre a Iohannis és a „párhuzamos állam” által irányított és ellenőrzött „igazságtalan” igazságszolgáltatás.

És mindezen „igazságtalanságok” ellenére Dragnea kormánya sietve, alig néhány nap alatt hazahozza büntetése letöltése érdekében Mazărét! Nagy csoda! Ha nem siet, akkor lejárt volna a madagaszkári börtönben töltendő 6 napos őrizetbevétel és Radu Mazărének esélye lett volna eltűnni a nagyvilágban, ki tudja mennyi időre.

A gyors cselekvés Ana Birchall ideiglenes miniszter erőfeszítéseinek köszönhetően volt lehetséges. Akinek

alig két nap alatt sikerült megoldania a több mint 600 oldalnyi hiteles fordítás ügyét!

Tartotta a kapcsolatot a madagaszkári hatóságokkal és az Interpollal, biztosította a dokumentumok különleges futárral történő eljuttatását és óránként és percenként tájékoztatott bennünket az összes lépésről. Következésképpen egy román kíséret néhány nap múlva hazahozza Radu Mazărét, akinek le kell töltenie a büntetését. Ebbe még Radu Mazăre is beletörődött, aki az egyik tévéadónak azt nyilatkozta, hogy hazajön letöltenie a büntetését, majd egész hátralévő életére visszatér Madagaszkárra.

Most a következő kérdésre kell választ találni: mikor ütötte bele a dolgokba az orrát a „párhuzamos állam”? Ghiţánál vagy Mazărénél?

Dragneának most akkor gondja van a büntetőügyes kiskirályokkal, mint egy ház

„Jól van, te Dragnea! Amnesztiát és közkegyelmet nem adtál, büntetőtörvényekkel kapcsolatos sürgősségi kormányrendeleteket szintén nem. Ráfáztál Tudorel Toaderrel és Dăncilával is, akik nem fogadtak szót neked. De az már végképp érthetetlen, hogy a saját kormányod vadásszon le még Madagaszkáron is!”

Ha az európai parlamenti választáson Dragnea számára katasztrofális eredmény születik, akkor a kiskirályok végrehajtják Dragnea (politikai) kivégzését. Minek tartanák még a tisztségében?

Az a furcsa, hogy vannak még esetek, például

Markó Attiláé, aki köszöni szépen, jól elvan Magyarországon anélkül, hogy bármiben is megzavarnák a román hatóságok vagy az Interpol,

holott Romániában börtönbüntetésre ítélték. Markó Attilát, a kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala volt vezetőjét és volt RMDSZ-es parlamenti képviselőt öt év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Főgimnázium épületének törvénysértő (az eset összefoglalója itt – a szerk.) visszaszolgáltatása miatt. Ana Birchall miniszter asszony talán elmagyarázza nekünk, hogy mi a különbség a két eset között.

Mi késztethette Birchall asszonyt, a Dăncilă-kormány kormányfő-helyettesét arra, hogy egy sorozattal kivégezze Mazărét? Vajon egy Dăncilă kormányfőtől kapott direktíva? Vagy csak azt tette, amit az ideiglenes miniszteri lelkiismerete diktált neki? Nehéz megmondani! Még mindig ellenőrzi a kormányt Dragnea, ha az kivégzi egyik jó barátját, Radu Mazărét? Biztosan nem. Nem akarják tudni, hogy mit fognak üzenni Dragneának a büntetőügyes kiskirályok!

Személy szerint afelé hajlok, hogy Dragneának már nincs semmilyen befolyása a Dăncilă-kormányra. Ezt egy sor esemény bizonyítja, melyek közül a legutóbbi az, hogy alig néhány nap alatt hazahozzák Mazărét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31191
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.